Vine gripa! Ce măsuri sunt de aşteptat în perioada următoare

Vine gripa! Ce măsuri sunt de aşteptat în perioada următoare

Patru cazuri confirmate de gripă sunt H3N2 FOTO Adevărul

Europa se află în faţa unuia dintre cele mai dificile sezoane de gripă din ultimii ani, după ce tulpina H3N2 a fost confirmată şi de laboratoarele europene. Nici România nu a făcut excepţie, din cele 17 cazuri de gripă confirmate până în prezent, patru fiind H3N2.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sezonul de gripă a început ceva mai repede decât anul trecut. Deja noi avem şi virusuri B izolate. De obicei, virusurile B apăreau mai spre sfârşitul sezonului, acum au apărut încă de la început. Până acum s-au izolat toate tipurile de virusuri gripale care ne aşteptam să circule. Adică avem AHN1, H3N2 şi B. Asta e interesant. Ce va fi în continuare depinde foarte mult de evoluţia sezonului rece”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
 
Ar putea fi un sezon scurt
 
Evoluţia în ultima săptămână de anul trecut a fost destul de slabă. Totuşi, acest lucru se datorează faptului că policlinicile şi cabinetele au fost în mare parte închise pe final de an. „S-ar putea să fie un sezon mai scurt tocmai pentru că circulă toate tipurile de virus gripal de la bun început”, a completat Rafila. Medicul susţine că numărul celor care s-au imunizat până în prezent cu vaccin gratuit de la Ministerul Sănătăţii este insuficient. Concret, puţin peste 500.000 de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie. 
 
„S-au imunizat ceva mai mulţi decât s-au imunizat anul trecut în aceeaşi perioadă. Era bine să ajungem la valoarea de un milion până la sfârşitul lunii decembrie, dar dacă deja au început să circule virusurile gripale înseamnă că practic oricine este la risc. Era bine să putem să administrăm într-un timp suficient de scurt vaccinul”, a mai spus specialistul. 
 
Variaţiile de temperatură vor avea consecinţe
 
În ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii diagnosticate de medici, microbiologul afirmă că ele se încadrează în limitele normale pentru această perioadă din an, dar că variaţiile de temperatură vor avea consecinţe. 
 
„Adaptarea la variaţiile de temperatură e dificilă din două motive. În primul rând, este o adaptare proprie fiecărui organism. În al doilea rând, e vorba de modul în care ne comportăm faţă de frig. Dacă există o perioadă mai lungă de vreme mai caldă, suntem la risc să nu ne protejăm suficient, crezând că vremea rămâne în continuare aşa. E bine ca oamenii să fie pregătiţi şi e preferabil să se protejeze mai bine chiar dacă vremea afară e caldă”, a precizat profesorul Rafila.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările