Mihai Netea, un reputat infecţionist în Olanda, demontează cinci mituri legate de vaccinul împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:  Daniel Guta
Foto:  Daniel Guta

Vaccinul anti-COVID este eficace şi sigur, iar efectele secundare sunt cele obişnuite, a asigurat profesorul Mihai Netea, imunolog şi specialist în boli infecţioase, care conduce departamentul de medicină experimentală de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda într-un interviu pentru G4Media.ro.

Mihai Netea a fost recompensat, între altele, cu premiul Spinoza, pentru cercetare, un Nobel al Olandei, potrivit G4Media.ro.

1. Vaccinul nu este sigur, fiindcă a fost făcut într-un timp record

Întrebat dacă vaccinul nu este sigur, fiindcă a fost făcut într-un timp record, Mihai Netea a asigurat că vaccinul este „eficace şi sigur”

„Potrivit datelor pe care le avem, vaccinul este eficace şi foarte sigur. Cu puţine efecte secundare, sunt foarte puţine dezavantaje pe care trebuie să le luăm în considerare. Nu este niciun motiv să credem că efectele secundare la aceste vaccinuri anti-COVID19 să fie mai mari decât la alte vaccinuri folosite de mai multi ani.” a declarat medicul Mihai Netea.

Mihai Netea: Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID, nu sunt nimic special

Iar în ce priveşte efectele secundare, acestea există la orice vaccin.

„Efecte secundare există la orice fel de vaccin, mai ales efecte locale: durere, inflamaţie locală, o subfebrilitate şi o stare de oboseală la anumite persoane. Efectele secundare ţin însă o zi, cel mult două. Aceste efecte se ştiu, sunt întâlnite la foarte multe vaccinuri, nu este nimic special. Bineînţeles, sunt unele persoane cu multe alergii şi au fost câteva cazuri de reacţii alergice, dar nici acelea nu au pus nimănui viaţa în pericol şi au trecut repede. Nu există niciun motiv să credem că vaccinurile anti-COVID-19 au efecte secundare mai grave sau mai complexe decât alte vaccinuri.” a explicat profesorul Mihai Netea.

2: Vaccinul anti-Covid poate duce la modificări degenerative grave în câţiva ani

Întrebat de asemenea dacă vaccinul anti-COVID poate duce la modificări degenerative grave în câţiva ani, medicul a atras atenţia că nu există bază ştiinţifică pentru o astfel de ipoteză.

Unele ipoteze nu au bază ştiinţifică

„În primul rând trebuie să ne gândim dacă alte vaccinuri au arătat astfel de efecte la mult timp după administrare. Ei bine, nu a fost niciun astfel de vaccin descris care să provoace tulburări cronice degenerative sau de orice altă natură. Nu există nicio bază ştiinţifică pentru a susţine că acest vaccin va determina astfel de tulburări pe termen lung. Nu văd niciun fel de teorie ştiinţifică, pe bază biologică sau imunologică, pentru o astfel de ipoteză.” a declarat doctorul Netea.

3: Vaccinul (Pfizer-BioNTech) şi celelalte aflate în dezvoltare sunt produsul unor miliardari ai lumii, care au şi declanşat pandemia intenţionat

Reputatul infecţionist susţine că nu se câştigă foarte bine din vaccinuri, care se fac o dată în viaţă sau cel mult anual, aşa cum este cazul celui antigripa. Mihai Netea susţine că se câştigă mai bine din tratamentele bolilor ce necesită medicamentaţie zilnică - diabet, a boli de inimă, cancer sau alte boli cronice.

„Cineva care face cancer, trebuie tratat ani de zile cu medicamente mult mai scumpe. Industria farmaceutică nu se îmbogăţeşte din vaccinuri, nici din antibiotice, de exemplu, care se administrează pentru o pneumonie, o infecţie, două-trei săptămâni. Repet, banii nu se fac din boli infecţioase.

Cine spune că o pandemie şi o boală infecţioasă este o sursă incredibil de mare de venit pentru companiile farmaceutice, se inşală amarnic. În plus de aceasta, toate marile companii vând vaccinurile fără profit în timpul pandemiei. O conspiraţie că cineva a vrut această pandemie ca să facă bani nu este adevărată, este falsă şi fără un fundament logic.”, a spus Mihai Netea.

4: Vaccinul a apărut într-un an de zile, fiindcă se ştia dinainte că va fi pandemie, iar companiile erau pregătite în avans să-l producă

Imunologul susţine că vaccinul împotriva coronavirusului a apărut atât de repede datorită investiţiilor masive în tehnologii deja existente. 

„Vaccinul s-a dezvoltat foarte rapid fiindcă s-a investit mai mult ca niciodată într-un singur an. Mai mult, tehnologiile pe care se bazează aceste noi vaccinuri existau de ani de zile. De exemplu, noul vaccin de la Pfizer şi BioNTech a fost adaptat pe baza vaccinurilor anti-cancer, la care lucra BioNTech, şi au schimbat foarte repede focusul fiindcă a venit pandemia.

Nu este nimic deosebit, nimic secret. Erau nişte tehnologii care se dezvoltau pentru diferite boli.”

5: Prin vaccin se implantează cipuri

„Eu vă spun sincer că nici nu ştiu ce să răspund la această chestiune, fiindcă o astfel de tehnologie nici nu există. Cipurile care pot stoca şi transmite informaţia sunt mult prea mari pentru a putea fi administrate prin injectare. Nanocipuri nu există. În SF este frumoasă ideea, dar în lumea reală această tehnologie nu a fost încă dezvoltată.”, a încheiat medicul Netea.

S-ar putea să te intereseze şi:

Teoria conspiraţiei, desfiinţată. Un inginer explică de ce nu se pot implanta cipuri odată cu imunizarea

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite