Medicul Streinu-Cercel: „Nu mai umblaţi după testele de gripă pentru că le faceţi degeaba“

Medicul Streinu-Cercel: „Nu mai umblaţi după testele de gripă pentru că le faceţi degeaba“

Medicul Streinu-Cercel arată că testele de gripă nu au niciun rost FOTO: Arhivă

Managerul Spitalului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe la Ministerul Sănătăţii, că diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, deşi mulţi oameni tind să utilizeze această metodă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo”, ", a explicat Streinu-Cercel. 

Medicul oferă recomandări clare: „staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a spus specialistul. 
 

Câţi copii sunt internaţi cu gripă la „Matei Balş”

Medicul a precizat că în prezent toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca să fie testaţi de gripă. „Să intrăm într-un cadru natural şi să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an este gripă. De ieri şi până astăzi, la 'Balş', au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripă. Aseară, la ora 20,00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripă”, a adăugat Streinu Cercel.
 
Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie"”, a conchis acesta. 
 

Situaţia vaccinului antigripal din România 

Experţii de la MS au făcut precizări privind gripa din România, miercuri, la sediul instituţie. 70.000 de doze există în ţară, la medicii de familie, a anunţat reprezentatul Ministerrului Sănătăţii. „Mâine este ziua de raportare a stocurilor şi vom vedea daca le putem redistribui în ţară. Nu putem vorbi de suplimentarea dozelor pentru că niciun producător nu mai are pe stoc”. Medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsurile de precauţie necesare: să poarte mască dacă sunt bolnavi, să nu îşi trimită copiii bonlavi la şcoală şi să se îmbrace adecvat temperaturilor de afară. 
 
Mai mult, se intenţionează ca toate persoanele care vor să se vaccineze în sezonul următor, să anunţe la medicul de familie, pentru a pregăti stocurile din timp. Vaccinarea rămâne însă, cea mai potrivită soluţie de prevenţie şi îmbolnăvire, au mai declarat experţii. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: