Măştile de protecţie vândute în comerţ îşi schimbă denumirea după ce s-a descoperit că jumătate din acestea sunt nonconforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile nonconforme au fost retrase de pe piaţă
Măştile nonconforme au fost retrase de pe piaţă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat joi, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piaţa naţională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat miercuri că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva COVID-19, motiv pentru care va fi emis un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme. Virgil Popescu a spus că măştile neconforme provin din import şi au fost retrase de pe piaţă.

Ce prevede Ordinul

  • Măstile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.
  • Informaţiile să fie în acelaşi câmp vizual cu denumirea şi cu caractere care să asigure lizibilitatea şi vizibilitate, vor fi inscripţionate avertismente care vor avea înscris în preambul
  • termenul AVERTISMENT sub formă bolduită pentru a fi scos în evidentă precum sunt înscrişi „ alergenii” în cazul produselor alimentare, în aşa fel încât consumatorul să perceapă informaţia transmisă şi să poată alege produsul în cunoştinţă de cauză.
  • În acelaşi câmp vizual cu denumirea se va înscrie sintagma „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măşti chirurgicale) şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecţie respiratorie).  

De asemenea, pentru acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate, care nu sunt dispozitive medicale, nu trebuie să existe nici o menţiune în instrucţiuni sau în descrierea produsului referitoare la protecţie împotriva particulelor şi/sau agenţilor infecţioşi şi nici sintagma „echipament individual de protecţie”, arată Hotnews.ro.

Astfel, consumatorii sunt informaţi asupra faptului că nu toate “măştile” achiziţionate sunt dispozitive medicale şi că aceste produse, fără o informare corectă, completă şi precisă le poate afecta viaţa sau sănătatea dacă nu sunt folosite în condiţii de siguranţă.

Vor fi afişate avertismente şi informaţii, atât la locul de comercializare cât şi pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor măşti, respectiv ,,ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.

Raportul cu neregulile constatate în privinţa măştilor de protecţie de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este trimis Parchetul General, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General", a scris Popescu, joi, pe Facebook.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite