Lista restricţiilor impuse în România la fiecare prag: galben, roşu, roşu închis şi mov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultima Hotărâre de Guvern care prelungeşte starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicţii şi se închid locuri Foto: Ahivă
În ultima Hotărâre de Guvern care prelungeşte starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicţii şi se închid locuri Foto: Ahivă

Rata de infectare în Capitală a ajuns miercuri la 3,3 la mia de locuitori. Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă urmează să se întrunească pentru a decide noi restricţii, în cazul în care rata va continua să crească. Alte localităţi mai mici din România sunt deja în carantină totală.

Rata de infectare s-a triplat în Capitală, în ultimele 3 săptămâni, astăzi ajungând la 3,3 la mia de locuitori, în condiţiile în care la 1 septembrie incidenţa cazurilor de COVID-19 era de 0,85 la mie, iar în 17 septembrie a fost depăşit pragul de 2 la mie, conform Hotnews.ro

În ultima Hotărâre de Guvern care prelungeşte starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicţii şi se închid locuri (2-3 la mia de locuitori şi peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina pe timp de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 şi 7,5 la mia de locuitori, respectiv). 

  • „Scenariul galben” - Incidenţa între 2 şi 3 la 1.000 de locuitori
  • „Scenariul roşu” - Incidenţa peste 3 la 1.000 de locuitori
  • „Scenariul roşu-închis” - Incidenţa peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori: carantina de noapte în weekend 
  • „Scenariul mov” - Incidenţa peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori: carantina de noapte permanentă.

Scenariul galben - Incidenţa între 2 şi 3 la 1.000 de locuitori 

Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. 

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. Pot participa doar cei vaccinaţi, cei testaţi sau cei trecuţi prin boală, conform descrierii de mai sus. 

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună. 

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinaţi, cei testaţi sau cei trecuţi prin boală, conform descrierii de mai sus. 

Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Se permite organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri: 

a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; 

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstraţia; c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil; 

d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfăşurării mitingului sau a demonstraţiei; 

e) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2; 

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00-2:00. 

Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00-2:00 

Scenariul roşu: Peste 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile 

De la începutul acestei săptămâni, în localităţile din România unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit 3 la mie, mai poţi avea acces în restaurante, baruri, la spectacole, la piscină, la evenimente sportive sau evenimente private - precum petreceri, nunţi şi botezuri - doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Măsura este valabilă inclusiv pentru copiii care au mai mult de 6 ani. 

Persoanele nevaccinate şi cele care nu au trecut prin boală, precum şi copiii între 6 şi 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării - RT-PCR sau test rapid antigen - pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen (efectuat doar în clinici specializate) şi în cel mult 72 de ore de la testul PCR. Preţul unui test rapid începe de la 50-60 de lei şi poate ajunge la 150-180 de lei, în clinicile din România, în timp ce preţul unui test RT-PCR variază între 200-400 de lei. 

Obligativitatea certificatului COVID a fost introdusă de Guvern vinerea trecută, printr-o Hotărâre care a intrat în vigoare luni. 

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu este închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăşi 6), dar accesul este condiţionat de dovada că participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală - dovada fiind prezentarea certificatului verde COVID. 

Şi copiii cu vârsta de peste 6 ani au nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinţii la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vinerea trecută. În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: 

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. 
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. 
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Singurii exceptaţi la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea împotriva COVID sunt copiii cu vârsta mai mică de 6 ani. 

Scenariul roşu-închis - Incidenţa peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori: carantina de noapte în weekend 

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepţii: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/ gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; 

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; 

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie; 

Magazine închise seara, în weekend: Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. 

În intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. 

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori; 

Scenariul mov - peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori: Carantină de noapte permanentă 

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; 

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; 

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie; 

Magazine închise seara 

- Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori. 

În intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite