Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? Gheorghiţă: Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Valeriu Gheorghita, FOTO digi24.ro
Medicul Valeriu Gheorghita, FOTO digi24.ro

România se pregăteşte pentru următorul val al pandemiei cu obiectivul de a avea nişte măsuri logice, coerente şi flexibile, adaptate la situaţia cu care ne vom confrunta, a declarat  vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat, în contextul viitoarelor restricţii, dacă i s-ar părea discriminatorie o eventuală măsură prin care accesul persoanelor nevaccinate ar fi interzis în restaurante, Valeriu Gheorghiţă spune că lucrurile nu pot fi judecate cu da sau nu. „Este foarte important ceea ce-şi doreşte patronul, cel care gestionează acea activitate sau acel restaurant. Dacă îşi doreşte un număr mic de ocupare a meselor - persoanele respective să fie distanţate, să se respecte un anumit set de măsuri menite să limiteze riscul de infectare -, atunci da, pot să participe. Dacă, în schimb, doreşte să aibă un grad maximal de ocupare a locurilor, evident aici se pot impune anumite măsuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

La observaţia că în Italia nu patronul a hotărât, ci statul şi din 6 august toţi antreprenorii din HoReCa trebuie să respecte asemenea măsuri, Valeriu Gheorghiţă a spus că foarte multe ţări din vestul Europei înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Din acest punct de vedere, o asemenea măsură nu i s-ar părea discriminatorie.

De ce a fost interzis fumatul?

„Pe mine mă interesează şi cred că e foarte importantă sănătatea şi siguranţa oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc şi să pleci bolnav, să te infectezi. Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluţia bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili şi să înţelegem realitatea în care ne aflăm, şi anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil şi să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

„Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spaţiile comune închise. Am putea să spunem la fel: De ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez şi să-i expun şi pe ceilalţi nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere. Lucrurile trebuie privite foarte clar şi foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze şi implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situaţia respectivă trebuie încadrate în aceste criterii. Trebuie încadrate aceste situaţii atunci când există aglomerări populaţionale. Şi aici, iarăşi revin la contextul cu fumatul: această restricţie bineînţeles că i-a vizat pe fumători şi atunci trebuie să fie un spaţiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix acelaşi principiu care se aplică şi în situaţia actuală”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

O persoană infectată cu varianta Delta poate infecta alte 9 persoane

„Nu văd de ce (să fie discriminatorie - n.r.). Nu vorbim de o boală care nu este transmisibilă, nu vorbim de diabet, de tensiune, unde fiecare e responsabil: mănâncă, dacă vrea, sărat, mănâncă dacă are diabet, fiecare face ce crede cu sănătatea lui, pentru că nu-i influenţează pe cei din jur. Dar atât timp cât vorbim de o boală contagioasă şi tu poţi să infectezi - repet, în cazul infecţiei cu varianta Delta, alte nouă persoane, este evident că nu e în regulă. Bun, şi ne punem întrebarea: dar sunt persoane vaccinate în jurul meu! Da, dar evident că dacă sunt persoane multe nevaccinate şi tu intri în contact cu ele, poţi să transmiţi această infecţie foarte uşor, pentru că dacă ar fi numai persoane vaccinate, chiar dacă una-două-trei dintre ele sunt pozitive, riscul să dea la ceilalţi este mult mai mic şi riscul să dezvolte forme grave şi să ajungă la spital este iarăşi foarte mic. Pentru că altfel, ipotetic, dacă am fi sută la sută dintre noi vaccinaţi, nu s-ar mai justifica nicio măsură cu caracter restrictiv”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite