Alina Mungiu-Pippidi: De partea Kaufland

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Revista ”Nature” prezintă rezultatele unui studiu care prognozează cîţi morţi vor mai urma pe baza ratei de vaccinare şi a altor factori de risc (precum vîrsta populaţiei).

Dat fiind că România are, împreună cu Bulgaria, cea mai ridicată mortalitate pe cap de locuitor din Europa la ora actuală şi e cea mai puţin vaccinată se prognozează că opt din o mie de oameni ( cca 150 000 în total) riscă să ajungă la spital pînă la vară, mai ales dacă se ridică restricţiile, în vreme ce pentru Anglia cifra este sub unu la mie. Rata de vaccinare actuală e de 76% din populaţia totală în Europa, iar asta nu e suficient, e cam cum este în Germania, unde 25% nevaccinaţi riscă să genereze, dat fiind îmbătrînirea populaţiei, 280 000 de persoane care ajung la spital, prin comparaţie cu sub 10 000 în ţări ca Danemarca sau Portugalia, vaccinate pe la 90%. Asta explică de ce vaccinarea devine rapid obligatorie în Austria sau în Germania (de azi, certificat verde şi în tren)  şi se pune o dată (să zicem februarie) pentru vaccinarea obligatorie, ca să se întîmple ca la New York, unde lumea s-a vaccinat toată înainte să expire termenul şi să se treacă la obligativitate.

Rata noastră este exact inversul celei europene. Producem boală, oprim valurile numai prin restricţii, le relaxăm imediat şi o luăm de la capăt. Ianuarie va vedea rezultatele sărbătorilor, cum septembrie şi octombrie, cu cei 3-500 de morţi pe zi au văzut rezultatele litoralului de astă vară.

În condiţiile astea civilizarea, că despre asta e vorba, adică trecerea la un stil de viaţă din care eliminăm permanent înghesuiala asta de lumea a treia devine un deziderat naţional şi prima grijă a guvernului. Cozile care sub comunism ne îngrozeau  au devenit o parte din cultura noastră (pe orice aeroport vezi cine merge la Bucureşti după faptul că la noi cozile sunt grămezi, nu linii ordonate). Deşi e liber la vaccinare cu programare şi zero coadă peste tot la centrele din România, nu se vaccinează multă lume decît acolo unde te poţi duce fără programare şi cu coadă – poate de asta nu putem civiliza sistemul nostru se sănătate publică, cele occidentale se bazează pe programare, noi adorăm înghesuiala.

Multinaţionalele au încercat şi în România să aducă regulile de peste tot, au desenat pe jos spaţii de distanţare social, vedeţi la orice coadă la Mega sau la Bricostore, nimeni nu le respectă, şi angajaţii nu au curaj sau nu le pasă, lasă aceleaşi cozi de totdeauna, în plus fără nici un control al numărului de oameni care intră.

În condiţiile astea, faptul că la Kaufland se fac culoare separate prin care nevaccinaţii care au voie la partea de lucruri esenţiale, dar nu au voie în rest, să nu poată să calce cu alte cuvinte legea e o slabă, dar bravă încercare de a ajuta domnia statului de drept în România. În Germania am avut asta în fiecare magazin mare sub lockdown, nu a fost voie decît la produse alimentare şi de curăţenie, timp de multe luni.

Kaufland nu sunt la prima lor tentativă. Asta e multinaţionala care l-a demascat pe Oprescu cînd le-a cerut şpagă, care a construit la Ploieşti un oraş model lîngă magazin, care a renovat în Bucureşti un palat pe Calea Victoriei aparţinînd ASE ca să facă un program de master pentru a produce forţă de muncă educată. Văd că se dovedesc parte a unei culturi capitaliste nordice care e minoritară, dar tradiţională şi importantă. Capitalismul care construieşte comunităţi, care integrează şi civilizează, aşa cum am vrea să vedem toată Europa pe viitor. Vizitez din cînd în cînd asemenea comunităţi istorice construite în jurul unei fabrici sau mine, care au biserici, creşe, şcoli, locuinţe, parcuri de joacă, şi un muzeu cu cei 250-300 de ani (uneori mai mult) de cînd a început totul. Forma de proprietate uneori s-a schimbat, dar cultura persistă, adesea în jurul unei asociaţii care a înlocuit familia de patroni luminaţi.

Trebuie să îi imităm pe cei de la Kaufland, nu să îi boicotăm. Acesta e un demers civilizator. Nevaccinaţii, de altfel mai mulţi ca noi, nu sunt disidenţii societăţii noastre şi nici nişte luptători pentru drepturile omului. Nu au luptat de cînd sunt ei pentru drepturile altcuiva şi acum luptă pentru dreptul lor de a intra la mall fără vaccin – o cauză ignobilă. Oamenii care nu au acces la vaccin trebuie ajutaţi, ceilalţi educaţi, iar recalcitranţii pedepsiţi – nu e altă cale. Educaţia nu trebuie să facă concesii lipsei ei, suntem pe ultimul loc din Europa la consum de pastă de dinţi, cred că soluţia e să învăţăm lumea să se spele şi nu să ne lăsăm noi de spălat, nu? Dreptul să nu te speli, să nu porţi prezervativ sau mască există, sigur, dar numai dacă există consensul celor din jur.

Sunt cu totul de partea Kaufland că trebuie să negăm categoric că acest consens laş cu lipsa de civilizaţie există. Eu nu sunt de acord cu cozile şi fac observaţie oricui la Lidl sau la Mega să respecte semnele de pe jos. Dacă am face toţi la fel şi nu am consimţi că suntem parte a unei turme care se înghesuie că numai asta ştie, şi nu o naţiune de indivizi educaţi am vedea mai mult progres social în România. Că nu guvernul, de sus în jos poate aduce civilizaţia, ci doar o masă critică.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite