40% din semipreparate conţin altceva decât scrie pe etichetă: „Producătorii pun, ca într-o groapă de gunoi, tot felul de lucruri pentru ca gustul să fie plăcut”

40% din semipreparate conţin altceva decât scrie pe etichetă: „Producătorii pun, ca într-o groapă de gunoi, tot felul de lucruri pentru ca gustul să fie plăcut”

Tot mai mulţi români cumpără semipreparate FOTO Adevărul

Semipreparatele din carne care ajung pe masa românilor sunt adevărate bombe calorice, fiind îmbuibate cu grăsimi şi E-uri care nu sunt trecute pe etichete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nou scandal zguduie industria alimentară de la noi după cel al dublului standard. O analiză recentă făcută după mai multe studii arată că români, amatori de produse semipreparate, primesc altceva decât scrie pe etichetă. Mai exact, consumatorii pun în farfurie mâncăruri cu mai multă grăsime, cu zahăr în exces, cu sare peste limitele acceptare şi cu E-uri care nu sunt trecute pe etichetă.
 
Aproximativ 40% din semipreparatele de la raft sunt într-o astfel de situaţie, atrag atenţia asociaţiile pentru protecţia consumatorilor. „Producătorii îşi permit să pună, ca într-o groapă de gunoi, tot felul de lucruri în aşa fel încât gustul să fie plăcut. În semipreparate nu e vorba doar de foarte mulţi aditivi, ci şi de foarte multă grăsime. Şi, cum consumatorul român nu are foarte multă vechime în semipreparate, producătorii le fac tocmai pentru a-l atrage. Altfel, nu s-ar cumpăra”, a explicat  medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.
 
Produsele semipreparate, care ajung pe masa a patru din zece români, sunt şi dezechilibrate nutriţional. „E o problemă de siguranţă alimentară. Până la 40% din produsele semipreparate din carne pe care le-am testat noi conţin altceva decât ce scrie pe etichetă. De exemplu, pe anumite produse scrie că au două, trei, patru, cinci E-uri. La analize, am găsit în produsul respectiv şi alte E-uri decât cele care sunt trecute pe etichetă. Astfel, un consumator poate fi înşelat astfel în momentul în care decide să cumpere un produs”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons. 
 
Cum este păcălit cumpărătorul
 
Tocmai din acest motiv, măsurile pentru falsul alimentar ar trebui să fie mai dure, arată specialiştii. „Este nevoie ca falsul alimentar să fie introdus ca şi faptă penală, nu contravenţională. Până la urmă, o amendă şi-o permite orice producător sau distribuitor”, a completat preşedintele InfoCons. „Nu e vorba neaparat de o problemă de siguranţa alimentelor. Faptul că eu pun mai multă grăsime în detrimentul cărnii nu înseamnă că este un potenţial pericol pentru sănătate, ci că a fost înşelat consumatorul. Ca la orice, cantitatea face diferenţa, deci ele trebuie puse în limitele admise”, au arătat oficiali din ANSVSA.
 
Potrivit specialiştilor în industria alimentară, a spune că „40% din industria cărnii falsifică produsele semipreparate” este o exagerare. „Asta înseamnă că totul se falsifică. De fapt, e vorba de un dublu standard la aceste alimente. Ce am remarcat este că în ultima vreme există o conştientizare a cumpărătorului român, care a început să cumpere mai puţin şi mai de calitate”, au arătat specialiştii
 
Consumul de semipreparate va creşte
 
Lipsa timpului liber va face ca românii să apeleze tot mai frecvent la alimente semipreparate. Concret, statisticile arată că vânzările de produse ambalate vor creşte cu 6 procente anual, până în 2020. Obiceiul alimentar nu este unul sănătos, arată Corina Zugravu, care spune că preţul este un element esenţial după care trebuie să se ghideze cei care cumpără astfel de alimente. „În general, e bine să te orientezi după preţ. Cu cât preţul este mai mare, cu atât produsul este mai bun. Dar sincer, pe piaţa semipreparatelor româneşti, nu ştiu nici unul care să fie calitativ”, a explicat Zugravu. „Dacă mergi numai după gust, semipreparatele de pe piaţă sunt foarte gustoase, dar nu sunt deloc sănătatoase”, a completat medicul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările