Vulnerabilităţile d-nei Viorica Dăncilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu prea cred că se vor întâmpla cine ştie ce lucruri ieşite din comun la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de astăzi.

D-na Viorica Vasilica Dăncilă şi-a securizat îndeajuns poziţia, are suficienţi susţinători în respectivul for de conducere, iar retragerea din cursa prezidenţială a d-lui Eugen Orlando Teodorovici şi, ieri, a d-lui Mihai Fifor, adică numărul 2 şi numărul 3 în PSD, reprezintă indiciul că, la acest nivel, lucrurile sunt deja tranşate. Indubitabil, d-na Dăncilă va candida din partea PSD la preşedinţie. O doreşte. S-a simţit perfect în urmă cu câteva luni, atunci când a luat prânzul în Sala Tronului pe care a transformat-o în cantină, puţin păsându-i de istorie şi tradiţii. Mai-mai că s-a crezut regină. Acum e gata pentru orice sacrificiu, pentru orice acţiune de natură să-i netezească drumul spre Cotroceni. Ţine cu tot dinadinsul să devină prima femeie preşedinte al României.

Numai că marile probleme ale d-nei Dăncilă nu stau nici în ceea ce se va întâmpla la CExN de astăzi, nici măcar în vorbele nepotrivite, în afara disciplinei de partid, care ar putea ieşi, de pildă, pe gura spurcată a d-nei Gabriela Firea.

Congresul partidului, programat pentru ziua de 3 august, va fi la rându-i o simplă formalitate. Doar o consfinţire a ceea ce se va hotărî şi parafa astăzi. Nici de la simulacrul de congres cu pricina nu ne putem aştepta la cine ştie ce lovituri de teatru. Aplauze, ovaţii. Mă rog, nu chiar atât de prelungi ori prelungite, aşa cum erau pe vremea lui Nea Nicu, nici măcar de proporţia celor de care a avut parte dl. Victor Ponta, atunci când şi-a lansat acum cinci ani candidatura pe Arena Naţională.

Marile probleme ale d-nei Dăncilă încep de la realitatea aglomeraţiei fără precedent a candidaţilor care reprezintă ori pretind a reprezenta stânga. Pro România a domnilor Ponta, Câmpeanu şi Constantin nu dă defel semne că ar accepta o alianţă cu PSD, cu atât mai puţin în termenii în care şi-i doreşte d-na Dăncilă. Duminică seara, într-o apariţie de o oră la România tv, postul de televiziune al vechiului său prieten, Sebastian Ghiţă, fostul premier şi preşedinte al PSD nu i-a prea lăsat loc de speranţe d-nei Dăncilă. Mai mult. Dl. Ponta a formulat condiţii pe care e greu de crezut că le va accepta dl. Tăriceanu care nu o fi el nici pe departe de stânga, dar nici pe placul celor care i-ar vota pe domnii Iohannis şi Barna nu cred că este. Unde mai pui că resentimentele d-lui Constantin faţă de dl. Tăriceanu sunt puternice, iar fostul protejat şi apoi contestatar al d-lui Dan Voiculescu nu face nici un fel de secret din asta. E de aşteptat ca dl. Constantin să se opună cu toată forţa la această mezalianţă, dar şi ca dl. Ponta să fie obligat să îi îndeplinească prietenului său real sau de conjunctură dorinţa. Tot dl. Ponta a respins, calificând-o drept nepotrivită, ipoteza ca Pro România să o susţină pe d-na Gabriela Firea, cel puţin atâta vreme cât aceasta este încă membră PSD. Probabil că până la urmă Pro România va avea candidatul său propriu. Aceasta însemnând că cel puţin patru sau cinci candidaţi - Dăncilă, Tăriceanu, Firea (deşi aseară a respins posibilitatea unei candidaturi independente), Sorin Câmpeanu/Corina Creţu şi inenarabilul Liviu Pleşoianu - vor aspira cam la aceleaşi voturi. Greu în aceste condiţii de risipire a electoratului ca d-na Dăncilă să ajungă măcar în turul al doilea al prezidenţialelor.

A doua mare problemă a d-nei Viorica Vasilica Dăncilă o reprezintă campania propriu-zisă. Aici nu este fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial din Videle tocmai sigură de sprijinul activului de partid din teritoriu. Nemulţumiri sunt multe, iar sacul cu bani al ţării nu prea îi mai permite d-lui Eugen Orlando Teodorovici să le calmeze. Infidelitatea activului cu pricina a stat la baza eşecului d-lor Geoană şi Ponta, iar în 2019 situaţia la acest capitol este indiscutabil mult mai proastă decât a fost în 2009 sau 2014. Unde mai pui şi cazna dezbaterilor electorale televizate care, dacă vor fi organizate, cum se spune, pe bune, îi vor ridica mari probleme d-nei Dăncilă. Aceasta riscă să se afle foarte adesea în situaţii dificile. Are vulnerabilităţi multiple. De la slugărnicia faţă de dl. Liviu Nicolae Dragnea al cărui produs politic este la situaţia economică precară a ţării, de la aventurismul din politica externă (cazul ideii nefericite a mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este numai un exemplu) la evenimentele din după-amiaza si seara zilei de 10 august 2018. De care d-na Dăncilă este responsabilă prin însăşi funcţia de premier pe care o deţine. Indiferent de stratagema la care a recurs atunci (o bizară plecare în concediu) ori de gestul de ultimă oră al concedierii din fruntea MAI a d-nei Carmen Dan. Unde mai pui că s-ar putea să vină cine ştie ce dezvăluiri nu tocmai plăcute din partea d-nei Firea. Care, indubitabil, ştie multe. Şi nu trebuie uitat că de la ceea ce s-a întâmplat la 10 august anul trecut, atunci când PSD şi-a redovedit natura criminală şi a refăcut legătura cu mineriadele de odinioară a început decăderea, e de sperat că fără drept de apel, a partidului d-nei Dăncilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite