Traian Băsescu, în 2011, despre Regele Mihai: „A fost slugă la ruşi“. De ce era atacat fostul monarh al României

Traian Băsescu, în 2011, despre Regele Mihai: „A fost slugă la ruşi“. De ce era atacat fostul monarh al României

Traian Băsescu, preşedinte al României în perioada 2004-2014, declara, într-un interviu din iunie 2011, că abdicarea din decembrie 1947 nu a fost un act patriotic, ci doar a arătat că Regele Mihai „a fost slugă la ruşi“. Peste ani, acelaşi preşedinte va fi văzut drept una dintre persoanele vinovate de retragerea titlului de „Principe al României“ pe care îl deţinea Nicolae, nepotul Regelui Mihai.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu! A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?“, declara Traian Băsescu, în 2011, într-unul dintre cele mai dure mesaje la adresa regelui Mihai. După afirmaţiile sale, Băsescu a fost taxat dur de numeroşi politicieni şi intelectuali.

În 2015, acelaşi Băsescu a apărut în centrul unui scandal la Casei Regale. În octombrie 2016, Casa Regală anunţa că regele Mihai i-a retras nepotului Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală. Nu au fost date la acea vreme prea multe argumentării ale deciziei luate de regele Mihai. 

Ulterior, Marilena Rotaru, care deţinea funcţia de copreşedinte al Alianţei naţionale pentru Reinstaurarea Monarhiei, a scris pe contul său de Facebook, la 21 octombrie 2015, motivele pentru care Regele Mihai i-a retras nepotului Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală. Rotaru spunea că Nicolae a fost „confiscat de cercuri oculte frecventate de personaje obscure, politicieni şi interlopi, apropiaţi fostului preşedinte“, lăsând astfel de înţeles că este vorba de Traian Băsescu.

Pe aceeaşi temă:

 

 

citeste totul despre: