Statul, agentul încasator al sindicatelor. Opreşte cotizaţiile salariaţilor bugetari pe state de plată, apoi le virează sindicatelor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faină treabă! Sindicatele au transformat statul în agentul lor încasator! Statul opreşte, pe statele de plata, cotizaţii de la toţi salariaţii, indiferent că sunt sau nu sunt membri de sindicat şi, lunar, le virează sindicatelor. Pro bono! Adică nu câştigă nimic din „afacerea” asta. Drept răsplată, sindicatele scot salariaţii în stradă şi înjură guvernul ca la uşa cortului!

Culmea este că se opresc cotizaţii de la toţi salariaţii, fie că sunt fie că nu sunt membri de sindicat. Pentru că aşa prevăd contractele colective de muncă, fără o bază legală. Aşa au semnat Inspectorii Şcolari Generali sau alţi directori de instituţii deconcentrate finanţate de la buget. Sindicatele au ridicat argumentul că ele negociază creşteri de salarii sau sporuri pentru toţi salariaţii, nu doar pentru membrii de sindicat. Aşa că trebuie să plătească cu toţii cotizaţii la sindicat. „Afacerea” este complet ilegală, nu este nicăieri prevăzut în Codul Muncii aşa ceva. A fost tolerată pe timpul guvernelor PSD şi al guvernului Orban.

Istoricul „afacerii” sindicatelor din învăţământ 

Pe 1 noiembrie 2011, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul „privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat”, ordin comun al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ministrului Internelor, Traian Igaş. Sistemul informatic EDUSAL de calcul al drepturilor salariale, la care făcea referire ordinul, nu prevedea, însă, nicio modalitate prin care de pe statele de plată să mai poată fi reţinute automat cotizaţiile sindicale.

Hotnews a aflat citând surse din sistem, că ordinul de ministru ducea la pierderi de peste 10 milioane de euro, anual, pentru sindicate. Astfel, în octombrie 2011, înainte de apariţia acestui ordin, sindicatele au primit cotizaţii de la aproximativ 250.000 de angajaţi dintr-un total de aproximativ 280.000 de profesori câţi erau în preuniversitar la vremea aceea. După publicarea ordinului comun de ministru în Monitorul Oficial, doar 23.000 de persoane au cotizat, potrivit surselor Hotnews.

În 2012, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a decis să reţină din nou cotizaţiile sindicale direct pe statele de plată ale profesorilor, membri sau nemembri de sindicat.

A fost un scandal mare la vremea respectivă, cu procese în instanţă şi inclusiv ANI s-a autosesizat pentru un posibil conflict de interese în cazul ministrului Liviu Pop, aterizat de la sindicate în funcţia de ministru al Educaţiei.

Iată şi declaraţia ministrului Daniel Funeriu:

„Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România – contestă relevanţa testelor PISA. Să vă spun o chestie pe care probabil nu o ştiţi: când eram în funcţie am descoperit că sindicatele încasează automat 1% din salariile tuturor profesorilor. Adică vreo 15 milioane de Euro. Bani a căror cheltuire nu o verifică nimeni”

Sindicatele l-au dat în judecată pe Daniel Funeriu pentru această declaraţie. Dar şi-au retras acţiunea când acesta le-a cerut şefilor de sindicat să-şi publice declaraţiile de avere şi interese.

Şi personal, în calitate de director de şcoală, am primit reproşurile salariaţilor nemembri de sindicat că li se opresc cotizaţii pe statul de plată. N-am avut ce face, pentru că aşa prevedea contractul colectiv de muncă la vremea aceea, contract semnat de Inspectorii Generali.

Lucrurile au rămas ca în tren, şi astăzi statul joacă rolul de agent încasator al sindicatelor. Pro bono, fără vreun câştig din această „afacere”, în afara înjurăturilor pe care le primeşte de la membrii de sindicat.

A aflat şi premierul Cîţu de această „afacere”

Probabil de curând, sau poate pe când era ministru de Finanţe dar nu i-a dat voie premierul Orban să vorbească. Acum, premierul Cîţu spune:

„Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”

Poate se trezeşte şi statul, în ceasul al doisprezecelea, să interzică instituţiilor sale să joace rolul de agent încasator pentru sindicate. Nu e treaba statului să încaseze cotizaţiile în locul sindicatelor. Alţi guvernanţi au lăsat această ilegalitate, ca să cumpere bunăvoinţa sindicatelor. Inclusiv premierul Orban a procedat în acest fel.

Poate premierul Cîţu se trezeşte la realitate şi dă un act normativ prin care interzice instituţiilor statului să joace, benevol, rolul de agent încasator pentru sindicate. Sau poate nu. Ca să le câştige bunăvoinţa în continuare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite