PSD: Ministrul Sănătăţii a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil - prevenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD: Ministrul Sănătăţii a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil FOTO: Shutterstock
PSD: Ministrul Sănătăţii a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil FOTO: Shutterstock

Partidul Social Democrat a transmis că Alexandru Rafila a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil: a prevenit populaţia şi a asigurat funcţionalitatea mecanismului de distribuţie către populaţiei a iodurii de potasiu.

„Ministrul Sănătăţii a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil: #prevenţie. Practic, Alexandru Rafila a asigurat funcţionalitatea mecanismului de distribuţie către populaţie, pe bază de prescripţie medicală, a iodurii de potasiu, tratament necesar în cazul expunerii la radiaţii ca urmare a unui incident nuclear” , se arată în postarea PSD de pe Facebook.

Potrivit postării PSD, implicarea medicilor de familie în distribuţia preventivă de tablete de iodură de potasiu a fost şi este necesară pentru a asigura informarea populaţiei cu privire la administrarea tabletelor, dar şi pentru evitarea folosirii unor produse neconforme sau nocive procurate din surse neasigurate. 

„Implicarea medicilor de familie în distribuţia preventivă de tablete de iodură de potasiu a fost şi este necesară pentru a asigura nu doar informarea populaţiei privind modul de administrare a acestor tablete, ci şi pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau nocive procurate din surse neautorizate. Doar astfel, aceste tablete pot ajunge în condiţii de siguranţă în fiecare casă unde se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tineri sau copii, pentru a fi disponibile în caz de necesitate” , menţionează partidul.

PSD a avertizat că iodura de potasiu, obţinută pe bază de reţetă din farmacii, se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore de la anunţul autorităţilor.

Alexandru Rafila a îndemnat, la începutul săptămânii, ca persoanele cu vârsta de până în 40 de ani să îşi ridice pastilele de iod din farmacii, în baza unei reţele de la medicul de familie. Declaraţia ministrului a venit în contextul atacurilor armatei ruse la centrala nucleară de la Zaporoije.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite