Orban anunţă amânarea numirii Avocatului Poporului: Am decis să convocăm plenul la o dată ulterioară pronunţării CCR

Orban anunţă amânarea numirii Avocatului Poporului: Am decis să convocăm plenul la o dată ulterioară pronunţării CCR

Ludovic Orban FOTO Ludovic Orban / Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat amânarea plenului în care urma să fie desemnat Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului până la decia CCR cu privire la sesizarea formulată de PSD asupra demiterii Renatei Weber.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Am luat decizia, deşi iniţial era vorba să facem plenul luni, având în vedere că este programată decizia CCR pentru data de 29, am decis să nu facem plenul luni, ci să convocăm plenul săptămâna viitoare într-o reuniune a Birourilor Permanente reunite la o dată ulterioară pronunţării CCR pe sesizarea formulată de PSD”, a declarat Ludovic Orban după şedinţa Birourilor Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.  

Avocatul Poporului Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului. Ulterior, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Social-democraţii au afirmat că, după ce Comisia de la Veneţia a solicitat coaliţiei precizări suplimentare cu privire la revocarea Renatei Weber, majoritatea parlamentară este obligată să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

În urma demiterii Renatei Weber, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului, după ce a fost audiat.

Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este singurul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de Avocat al Poporului, fiind propus de UDMR şi susţinut de PNL.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările