Iohannis cere PSD să nu mai depună o nouă moţiune de cenzură: Încetaţi jocurile cinice. PSD nu îşi poate stăpâni setea de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO presidency
Klaus Iohannis. FOTO presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat din nou PSD pe tema moţiunilor de cenzură solicitând acestora să nu mai depună una în următoarea perioadă. Mai mult a declarat că social-democraţii sunt cinici şi vor să folosească orice metodă pot ca să ajungă la putere.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:

Klaus Iohannis: Am înregistrat iarăşi un număr îngrijorător de cazuri şi de decese. transmit condoleanţe! În contextul unor măsuri de relaxare de la 1 septembrie, dar şi începerea anului şcolar, fac un nou apel: continuaţi să fiţi responsabili. Virisul, în absenţa unui vaccin, are o singură barieră: igiena. Guvernul, autorităţile statului au luat şi continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu e totul perfect. Fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării. 

Mulţumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotament şi profesionalism. Autorităţile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările. Sunt însă unii care în loc să fie parte a efortului de construcţie încearcă doar să saboteze. Mă refer la PSD. Am asistat luni la o situaţie care a frizat ridicolul. S-a aşteptat întrunirea cvomurului unei moţiuni de cenzură neavenită. cei care au iniţiat demersul nu au putut să asigure prezenţa îns ală a propriilor parlamentari. După eşecul de luni mă întreb cui i-a folosit toată această discuţie politicianistă a PSD care nu îşi poate stăpâni setea de putere. Mulţumesc formaţiunilor care au înţeles gravitatea momentului şi nu s-au alăturat pentru interese strict electorale. PSD să înţeleagă că poltica nu se mai poate face aşa, cu mize mărunte de partid. Unii lideri ai partid încearcă să inducă ideea unei moţiuni în următoare perioadă. Încetaţi cu jocurile cinice care provoacă neîncredere.

Firma care a câştigat licitaţia privind măştile sanitare nu poate livra până mâine măştile?

Autorităţile vor face ceea ce scrie în contract. Înţeleg că s-a început livrarea măştilor.

Coonsideraţi că ministrul Bode are şi el o responsabilitate chiar dacă nu era la volan şi ar trebui să şi-o asume?

E regretabil că se produce un accident. Putem trage 2 concluzii: nu e bine să te grăbeşti, se vede clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Partea bună e că nu a fost nimeni grav rănit. Autorităţile vor face investigaţiile de vigoare. 

În ultimele două săptămâni România e primul loc la decese din UE. De ce este o rată aşa de mare mortalităţii? 

Am discutat cu ministrul Sănătăţii. Datele sunt îngrijorătoare. E evident că doar aceste lucruri ne protejează. Statisticile, dacă le luăm pe ultimele săptămâni, ne arată creşterea epidemiei la noi. Nu noi stăm cel mai rău, nici la numărul de infectaţi, nici la numărul de decese. Noi nu am stat rău până PSD nu a tărăgănat adoptarea legii carantinei. Acum plătim preţul. 

Care e poziţia României în ceea ce priveşte relaţia Turcia-Grecia?

Evident că ne îngrijorează. Tensiunile care au crescut nu ne fac bine. Noi am fost din capul locului că orice diferenţe ar fi bine să fie rezolvate pe cale diplomatică. 

Înainte de demisia lui Vasilescu a semnat şi detaşarea lui Gavriş în Harghita. În callitate de şef al CSAT veţi cere detalii despre detaşare?

Sunt chestiuni de bucătărie internă. Mai bine întrebaţi acolo. 

În anii trecuţi am văzut ancheta în cazul lui Oprea. E diferită situaţia acum?

Cu greu pot fi comparate speţele. Ne amintim cu tristeţe incidentul de acum câţiva ani. Din informaţiile mele se cercetează speţa. Aici nu a fost vorba de nicio coloană. S-a deplasat cu maşina pusă la dispoziţie de SPP. E bine să să lămurească circumstanţele. 

Dl Vasilescu a trebuit să plece ca să salveze prestigiul instituţiei. Doamna procuror şef DIICTOT care se întâlneşte în fiecare seară cu un inculpat, trebuie să demisioneze sau poate să rămână în funcţie?

Sunt convins că va fi analizată speţa la CSM şi vom primi un răspuns aurotizat. Părerea mea e că CSM va da un răspuns.

Nu o să cereţi demisia, tot pentru prestigiul instituţiei?

Dacă va exista o solicitare, o voi analiza cu mare atenţie.  

Pe 27 septembrie avem alegeri iar toate secţiile sunt în şcoli. Nu se impune ca după ziua alegerilor mai multe zile libere ca să se facă o dezinfecţie?

Sunt perfect de acord să se găsească soluţiile pentru o dezinfecţie profundă. O zi sau două înainte de vot şcoala trebuie să fie liberă pentru secţiile de votare, dar şi după ar trebui o zi sau două. Lucrurile trebuie rezolvate urgent. 

Grupul PNL de la Cameră s-a mărit cu 20% doar pe bază de traseism. Îi veţi cere să nu îi pună pe liste pe traseişti?

Nu pot decât să repet ce am spus. Eu sunt împotriva traseismului. Lucrul acesta l-am spus public şi colegii vor avea o abordare când se pregătesc. Din calitate de preşedinte nu îi pot cere unui lider pe cine să pună şi pe cine nu. 

Le veţi cere românilor să nu voteze o listă cu traseişti?

Eu mereu am cerut românilor să voteze oameni responsabili.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite