Iohannis: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Suntem pregătiţi de orice consecinţe economice şi umanitare. Rusia este agresorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sedinta CSAT Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, menţionând că ţara noastră este pregătită pentru orice consecinţe economice şi umanitare pe care le poate genera un conflict de durată.

"România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României şi aliaţii noştri internaţionali, pentru ca securitatea şi siguranţa cetăţenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării,  am analizat toate scenariile posibile şi am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiţi indiferent de evoluţia situaţiei.

Am discutat şi acum, în cadrul şedinţei de astăzi a CSAT despre ultimele evoluţii şi măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situaţii de criză majoră.

România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliaţii şi partenerii noştri din NATO, din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluţii şi a oferi asistenţă umanitară dacă situaţia o va cere.

În acest context tensionat, se impune fără doar şi poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

Forţa noastră este în primul rând aceasta: suntem uniţi, suntem fără teamă şi rămânem neclintiţi, împreună, în faţa unui agresor care ameninţă, prin acţiunile sale, pacea întregii planete", a declarat preşedintele României.

„Niciun român nu trebuie să se teamă”

Klaus Iohannis le-a transmis românilor că nu sunt motive să se teamă.

"Ştiu că sunteţi îngrijoraţi de conflictul care are loc nu departe de graniţele ţării noastre, dar vă asigur: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile. Statutul de membru NATO şi al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejaţi în faţa oricărei potenţiale agresiuni", a fost mesajul preşedintelui.

"Ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult. Noi, naţiunile democratice, suntem aici şi nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile şi tot ce am construit până acum", a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a transmis că "România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală şi neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi omeneşti", catalogând Federaţia Rusă drept "agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul".

Preşedintele României menţionează că întreaga comunitate democratică a "făcut tot posibilul ca diplomaţia să prevaleze", precizând că "România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat şi european şi a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situaţiei de la graniţele Ucrainei".

"Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea raţiunii să învingă. Singura soluţie de a depăşi cu bine această gravă criză este cea diplomatică", a fost apelul preşedintelui.

"În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbaţii şi copiii ucraineni, obligaţi să trăiască în teroare, victime inocente şi colaterale ale unui război pe care nu îl înţeleg şi nu şi l-au dorit", a transmis Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite