Geoană: Efectuăm prima analiză la nivelul NATO pentru a evalua impactul schimbărilor climatice asupra operaţiunilor şi mediului de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoabă, secretar general adjunct al NATO FOTO  Inquam Photos / George Calin
Mircea Geoabă, secretar general adjunct al NATO FOTO  Inquam Photos / George Calin

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că inclusiv la nivelul Alianţei are loc o primă analiză a impactului schimbărilor climatice asupra infrastructurii, operaţiunilor şi mediului de securitate. Mai mult, Geoană a vorbit de folosirea la nivelul NATO a unor arme care să aibă impact redus asupra climei.

„Şi NATO se confruntă cu efectele impactului schimbărilor climatice - fie că este vorba de inundaţii recurente ale bazelor navale sau de antrenamente ale trupelor aliate în Irak, la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, în echipament complet de luptă. Schimbările climatice au un impact real şi în creştere şi asupra securităţii noastre. Drept urmare, prin deciziile adoptate la Summitului de la Bruxelles, din vara acestui an, am adus această problematică în centrul agendei NATO”, explică numărul doi din NATO într-un editorial apărut în Ziarul Financiar. 

Mircea Geoană susţine că NATO va începe o analiză privind impactul schimbărilor climatice asupra operaţiunilor şi mediului de securitate. „După cum explică şi Secretarul General al NATO în cadrul conferinţei COP26, efectuăm prima analiză la nivelul întregii alianţe pentru a evalua impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii, operaţiunilor şi mediului de securitate. Trebuie să reducem impactul climei asupra armatelor noastre. Dar trebuie să reducem şi impactul armatelor noastre asupra climei. În acest sens, dezvoltăm prima metodologie de măsurare a emisiilor militare în întreaga Alianţă. Analizăm, de asemenea, capabilităţile şi urmărim reducerea dependenţei de combustibilii fosili. Aliaţii investesc în soluţii durabile, inclusiv biocombustibili pentru avioanele cu reacţie şi panouri solare pentru alimentarea echipamentelor”, a completat secretarul general adjunct al NATO, potrivit sursei citate.

 „NATO poate şi trebuie să stabilească standardul de excelenţă în materie de climă şi securitate. Această masivă tranziţie nu va fi, cu siguranţă, una facilă, dar este, în mod cert, dezirabilă şi mai mult decât necesară. Însă ea va aduce în faţă decidenţilor, inclusiv în România, întrebări şi decizii complicate”, a conchis Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite