Continuă războiul în ALDE. Constantin: Abuzul politic este parte din ADN-ul domnului Tăriceanu. Replica preşedintelui Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe
Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Daniel Constantin, copreşedintele ALDE,  a declarat joi, într-o emsiune de la DIGI 24, că în ceea ce-l priveşte pe Călin Popescu-Tăriceanu, „abuzul politic este oarecum parte a ADN-ului" său. De asemenea, Constantin a vorbit şi despre neregurile din interiorul partidului şi despre faptul că mai mulţi colegii de-ai săi nu mai au acces în sedii şi nici la documente, totul „plecând de la copreşedintele Tăriceanu”.

UPDATE: Prezent la reuniunea Ligii Aleşilor Locali ALDE de la Poiana Braşov, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu doreşte să răspundă acuzelor lui Daniel Constantin, potrivit „cărora ar fi preluat abuziv” puterea în partid. „Punteţi altora întrebări de genul  acesta, nu mie”, a răspuns preşedintele Senatului celor care l-au întrebat cum comentează afirmaţiile copreşedintelui ALDE.

„Abuzurile continuă acolo: se schimbă oameni, se schimbă yale, se sechestrează lucruri. Astea sunt lucruri minore care ţin de un anumit comportament şi care, din păcate, a plecat de la co-preşedintele Tăriceanu şi se pare că s-a dus şi la o parte din colegii din teritoriu, ceea ce sigur că regret. Nu e vorba de mine. Sunt colegi din teritoriu şi chiar de la organizaţiile din Bucureşti care nu mai au acces în sediu. Ceea ce se întâmplă în ALDE, din păcate, mai ales din partea unui om care se doreşte a fi liberal şi pozează în spaţiul public ca liberal, este un abuz şi o preluare ostilă", a afirmat Constantin joi, la Digi 24.

Copreşedintele ALDE  a vorbit şi despre modul abuziv în care s-ar folosi conturile partidului, despre care spune că „sunt lucruri care depăşesc imaginaţia”. Cu toate că Tăriceanu a marşat mereu pe ideea luptei împotriva abuzurilor, Constantin spune, că-n realitate, lucrurile stau cu totul altfel şi că „abuzul este oarecum parte a ADN-ului domniei sale”.

„Aud chiar că se vor folosi unilateral conturile partidului în condiţiile în care suntem ordonatori de credite amândoi. Sunt lucruri care depăşesc imaginaţia şi pe care nu le bănuiam a le pune în dreptul domnului Tăriceanu. Domnul Tăriceanu a spus întotdeauna şi am crezut şi eu că se luptă împotriva abuzurilor, pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. În realitate lucrurile se întâmplă cu totul şi cu totul altfel. Chiar mă uitam în cariera domniei sale şi constat, din păcate, că abuzul este oarecum parte a ADN-ului domniei sale. Abuzurile politice, nu mă refer la alte abuzuri", a adăugat Daniel Constantin.

Cu toate că până la congres, toate deciziile şi şedintele trebuiau organizate cu acordul ambilor preşedinţi, acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, anumiţi oameni „au fost numiţi abuziv în funcţii publice (secretari de stat, şefi de agenţii) pe criterii care nu ţin de performanţa politică".

„Este un abuz şi o preluare ostilă, dacă vreţi. Se convoacă în mod unilateral şedinţe, colegii de la fostul PC nu mai au acces în sedii, aud chiar că se vor folosi conturile partidului în mod unilateral, chiar dacă suntem ordonatori de credite amândoi. Sunt lucruri care depăşesc imaginaţia şi pe care nu le bănuiam a le pune în dreptul d-lui Tăriceanu”, a declarat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin.

Constantin a vorbit şi despre posbilitatea pe care o avea, împreună cu colegii care provin din Partidul Conservator, de a-i fi retras  lui Tăriceanu sprijinul politic pe baza statutului ALDE.

„Puteam să convoc partea Partidului Conservator, să activez un articol din statut potrivit căruia persoanele care sunt trimise în judecată pot să aibă retras sprijinul politic. Art 20 alin 3 prevede că «măsura suspendării din funcţie şi a drepturilor ce decurg din calitatea de membru ALDE se poate lua şi în cazul trimiterii în judecată penală pe durata procesului ».Vreau să trag un semnal de alarmă. Lucrurile au mers bine până la momentul alegerilor şi au început să fie numiţi oameni în funcţii. Haideţi să punem oameni în funcţii după performanţă astfel încât să nu punem în pericol imaginea ALDE", a punctat Constantin.

În ciuda acuzelor tot mai numeroase şi mai dese, ministrul Constantin a subliniat însă că speră ca lucrurile să se îndrepte în ALDE şi că va lupta pentru partid „cel puţin până la „acest simulacru de Congres”.

„Eu voi continua să sper în continuare că în ALDE lucrurile se vor îndrepta şi ne vom întoarce la democraţie. Cel puţin până la acest simulacru de Congres mă voi lupta. Eu aveam o casă care se numea Partidul Conservator. În casa noastră a venit domnul Tăriceanu cu un prieten, doi, trei cinci. După un timp, constat că cei care au intrat în casa noastră nu aveau gânduri curate şi după doi ani ne spun că nu mai e loc de noi în această casă şi ne scot pe geam, pe uşă, pe unde nimeresc . Eu continui să cred că în ALDE se vor îndrepta lucrurile şi acei oameni care au făcut abuzuri vor reveni la ceea ce înseamnă democraţie şi liberalism. Colegii mei au făcut o acţiune în instanţă încă de săptămâna trecută. Eu aştept că acea acţiune să fie soluţionată cât mai repede şi acel Congres abuziv să nu aibă loc", a explicat, în încheiere, Daniel Constantin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite