Ciucă îi răspunde lui Cîţu, după ce liderul PNL a criticat proiectul de buget: Avem cea mai mare sumă pentru invesţii din ultimii 32 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că bugetul pe 2022 are cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani, dublul sumei investiţiilor realizate în 2019, după ce preşedintele PNL a criticat proiectul de buget al actualului Executiv. Florin Cîţu a atras atenţia că suma alocată investiţiilor este mai mică de pragul de 7% negociat la formarea coaliţiei de guvernare.

„Avem pe masa şedinţei de Guvern bugetul ce include cea mai mare alocare de investiţii din utimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei, care reprezintă practic dublul sumei de investiţii realizate în 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Declaraţia vine în contextul în care preşedintele PNL Florin Cîţu a spus că suma alocată pentru investiţii este sub pragul stabilit în coaliţie, explicând că la negocierea coaliţiei de guvernare, „pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiţia ca 7% din buget să se ducă către investiţii. Nu e doar o ambiţie a PNL. Este singurul mod prin care poţi să susţii acel pachet social. Fără resursele pentru investiţii, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung şi creează dezechilibre”, a spus preşedintele PNL.

Liderul PNL a subliniat că premierul va trebui să dea explicaţii în privinţa proiectul de buget pentru anul următor.

„I-am spus că am făcut compromis să facem guvernare cu PSD. Acum nu ştiu dacă se mai poate face ceva. Eu trag un semnal de alarmă, că atunci când ai impact la pachetul social de 13,5 miliarde de lei şi nu faci investiţii, e o problemă. Va trebui să vină să explice bugetul după ce se întoarce de la Bruxelles. Dar vom avea o discuţie în PNL”, a declarat Florin Cîţu, întrebat de forma actuală a proiectului de buget. 

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că bugetul va fi unul „echilibrat, responsabil şi realist. Bugetul pe 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au ca scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României”, a mai spus Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că bugetul se bazează pe predictibilitate şi stabilitate. „Am reuşit, prin bugetul pe anul viitor, să menţinem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar şi să pregătim investiţii majore, finanţate din fonduri naţionale şi europene”, a explicat Nicolae Ciucă.

„Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor, şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a mai spus Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite