Cine este Ramona Iulia Chiriac, noua şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti

Cine este Ramona Iulia Chiriac, noua şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti

Ramona Iulia Chiriac va conduce Reprezentanţa Comisiei Europene în România. FOTO: Facebook/ Comisia Europeană în România

Comisia Europeană (CE) a numit-o, miercuri, pe Ramona Iulia Chiriac şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Ea va fi reprezentanta oficială a CE în România, sub autoritatea politică a preşedintei Ursula von der Leyen, iar mandatul acesteia va începe la 1 iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ramona Iulia Chiriac are cetăţenie română şi este diplomat de carieră, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene. Ea are o experienţă de aproape 20 de ani în afaceri europene, dobândită inclusiv la nivel local, în România. Prin prisma funcţiilor pe care le-a ocupat, a dobândit competenţe solide de comunicare strategică şi de reprezentare politică, precum şi o cunoaştere aprofundată a contextului politic din România, ceea ce o face foarte potrivită pentru conducerea Reprezentanţei Comisiei în ţară.

Aceasta este consul general al României în landul Bavaria din 2016 şi face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de această experienţă de peste zece ani în funcţii diplomatice, a lucrat în administraţia publică centrală şi locală din România, având atribuţii legate în special de pregătirea autorităţilor locale române pentru aderarea ţării la UE.

În cadrul Ministerului Integrării Europene din România a fost responsabilă în special de promovarea valorilor UE, de furnizarea de informaţii privind oportunităţile de finanţare, precum şi de diseminarea cunoştinţelor despre UE prin organizarea de conferinţe, seminare, campanii de informare şi ateliere.

Chiriac a absolvit Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Are două diplome de master, una în studii europene şi alta în studii de gen.

Comisia Europeană are reprezentanţe în toate capitalele statelor membre ale UE şi birouri regionale la Barcelona, Bonn, Marsilia, Milano, München şi Wrocław.

„Reprezentanţele sunt «ochii, urechile şi vocea» Comisiei la faţa locului, în statele membre ale UE, interacţionând cu autorităţile naţionale, cu părţile interesate şi cu cetăţenii şi informând mass-media şi publicul cu privire la politicile UE. Şefii reprezentanţelor sunt numiţi de preşedintele Comisiei Europene şi sunt reprezentanţii săi politici în statul membru în care sunt detaşaţi”, mai indică sursa menţionată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările