Comisia Europeană are un plan pentru evitarea haosului în vacanţe. Ce conţine acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Comisia Europeană a stabilit un nou plan de eficientizare a politicilor de călătorie în UE. Certificatul verde, care va fi valabil începând cu 1 iulie, va facilita deplasările în spaţiul european.

Documentul va atesta că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test COVID negativ sau că a trecut deja prin boală.

Acordul ţărilor europene lasă însă la latitudinea fiecăreia dacă impune sau nu măsuri suplimentare, precum carantină sau test Covid, iar Comisia Europeană şi-a manifestat interesul de a evita un posibil haos cauzat de politici divergente.

Planul Comisiei Europene pentru călătoriile din această vară

Comisia Europeană precizează în plan, că cei care călătoresc î interiorul spaţiului european cu un certificat verde nu ar trebui să fie obligaţi să mai facă un test COVID sau să stea în carantină.

Cei care nu deţin un astfel de document şi vor călători, vor fi nevoiţi să respecte restricţiile impuse de fiecare ţară. Măsurile trebuie să se bazeze pe o hartă ilustrată prin culori care să clasifice zonele de la sigure (culoarea verde), la zone cu risc ridicat de transmitere a Covid-19 (culoarea roşu închis). Astfel, potrivit planului prezentat de Comisia Europeană:

  • călătorii din zonele verzi nu trebuie să se confrunte cu niciun fel de restricţii;
  • călătorii din zonele portocalii ar putea fi obligaţi să se testeze înainte de călătorie;
  • călătorii din zonele roşii ar putea fi obligaţi să stea în carantină dacă nu au dovada unui rezultat negativ al testului Covid
  • călătoriile din zone cu risc foarte ridicat, cele aflate în culoarea roşu închis, ar trebui „descurajate"

Comisia Europeană vrea ca ţările UE să cadă de acord asupra duratei de valabilitate a testelor Covid, sugerând 72 de ore pentru un test PCR şi 48 de ore pentru un test antigen rapid, conform Digi24.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite