Comisia Europeană va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
steag drapel romania uniunea europeana foto shutterstock

Comisia Europeană a anunţat că va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro în acest an, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerinţelor de finanţare.

Valoarea exactă atât a obligaţiunilor UE, cât şi a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanţare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă. În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanţeze, pe parcursul celei de a doua jumătăţi a anului, toate granturile şi împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanţare din instrumentul NextGenerationEU.

Acest plan de finanţare se bazează pe o estimare iniţială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi şi de granturi. Comisia va actualiza planul de finanţare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanţare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

Comisia a adoptat ieri, 1 iunie, şi Decizia anuală de împrumut pentru 2021. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârşitul anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitaţie a UE va deveni operaţională.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie, a declarat: „Astăzi facem încă un pas înainte în pregătirile pentru prima operaţiune de împrumut în vederea finanţării redresării noastre colective prin NextGenerationEU. Prin emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR şi prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuşi să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre şi să le aşezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă şi către o Europă verde, digitală şi rezilientă.”

Pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe pieţele de capital până la 750 de miliarde EUR la preţurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde EUR în preţuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde EUR anual între jumătatea anului 2021 şi 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro.

Începerea contractării împrumuturilor 

Prima emisiune de obligaţiuni va avea loc prin intermediul unei sindicalizări şi va fi organizată cu instituţiile incluse în reţeaua de dealeri primari a Comisiei, astfel cum s-a anunţat la 31 mai. Alte tranzacţii sindicalizate sunt prevăzute să aibă loc înainte de sfârşitul lunii iulie.

De asemenea, Comisia intenţionează să înceapă emiterea de obligaţiuni UE şi de EU-Bills prin proceduri de licitaţie începând din septembrie 2021. Odată ce sistemul de licitaţie va fi instituit, Comisia va organiza periodic sindicalizări şi licitaţii pentru obligaţiuni. Comisia va organiza, de asemenea, licitaţii periodice pentru EU-Bills. Mai multe detalii cu privire la datele licitaţiilor, precum şi la structura programului EU-Bill, vor fi publicate înainte de începerea licitaţiei, mai târziu în cursul acestui an.

Context

Anunţul de ieri este în concordanţă cu strategia diversificată de finanţare pentru împrumuturile NextGenerationEU, astfel cum a fost prezentată la 14 aprilie. Aceasta se bazează pe măsurile anterioare întreprinse de Comisie pentru a asigura executarea cu succes a operaţiunilor de împrumut. La începutul lunii mai, Comisia a anunţat furnizorul platformei sale de licitaţie. Comisia a adoptat, de asemenea, prima listă a membrilor reţelei sale de dealeri primari. Cele 39 de bănci de pe listă vor sprijini plasarea cu succes a obligaţiunilor NextGenerationEU la investitori, în cele mai avantajoase condiţii posibile pentru statele membre ale UE şi pentru cetăţenii acestora.

Comisia va putea merge pe piaţă pentru a finanţa planul de redresare începând cu luna iunie, graţie aprobării rapide, în doar cinci luni, a deciziei privind resursele proprii.

Se preconizează că decizia de a finanţa NextGenerationEU prin intermediul finanţării de pe piaţa de capital va avea beneficii pe termen lung atât pentru bugetul UE, cât şi pentru statele membre ale UE.

Datorită ratingului de credit ridicat al UE, Comisia va putea împrumuta în condiţii avantajoase. Ulterior, Comisia va transfera beneficiul către statele membre ale UE în mod direct atunci când le acordă împrumuturi sau către bugetul Uniunii sub forma unor rate scăzute ale dobânzii pentru împrumuturile destinate finanţării cheltuielilor de redresare.

Având în vedere volumul, frecvenţa şi complexitatea operaţiunilor de împrumut care urmează, Comisia va urma cele mai bune practici utilizate de emitenţi mari şi frecvenţi şi va pune în aplicare o strategie de finanţare diversificată.

Acest lucru este diferit de abordarea „back-to-back” pe care Comisia a utilizat-o până în prezent pentru a împrumuta de pe pieţe, inclusiv în cadrul programului SURE. În ultimii 40 de ani, Comisia Europeană a derulat mai multe programe de creditare pentru a sprijini statele membre ale UE şi ţările terţe. Toate aceste operaţiuni de creditare au fost finanţate prin împrumuturi „back-to-back”, în principal prin emisiuni de obligaţiuni sindicalizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite