Cine conduce România (IX)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 161-190 din 319, în ordine alfabetică.

LONGHER Victoria

1971 (49 ani) - Deputat Minorităţi 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantomă" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsa. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsa, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocială. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli... (GB – august 2020)

LOVIN Dumitru

1942 (78 ani) - Deputat independent 2016-2020

Facultatea de agricultură din Craiova şi de drept din Sibiu, amândouă în vremea în care munceai foarte mult ca să intri. Domnul Dumitru Lovin are poziţii înalte în agricultura judeţului Vâlcea, fără să dea detalii despre angajatori, apoi deputat. Văd că a făcut un curs la o firmă sau o instituţie din Germania, şi mă întreb dacă a înţeles ce spuneau oamenii aceia. Sau poate că au făcut cursul în română special pentru dânsul, cine ştie... (GB – august 2020)

LUNGU Tudoriţa

1962 (58 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Doamna Tudoriţa Lungu e singurul parlamentar care a făcut un curs de "conţină", şi a primit şi o diplomă pentru asta. Înainte a făcut un liceu industrial şi contabilitate la Universitatea din Iaşi. Mai are câteva diplome, în afară de cea pentru conţină, cum ar fi una ECDL, din acelea care se dau copiilor. După aceea, I.C.S.M.I., S.C. META-TEX COM BAC SA, S.C. ROSTYLLE SA, S.C. TRIPTIC STAR SRL, la care face contabilitate şi chiar conduce pe unele, dar în 2005 descoperă fiorul lucratului la stat. Nu pare să conteze prea mult unde şi pe ce funcţie, dar stat să fie. Un mic interludiu la RTIME- GS, după care deputat. Doamnei Tudoriţa Lungu i se pare satisfăcător că nu vorbeşte limbi străine. (GB – august 2020)

LUPAŞCU Costel

1976 (44 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Costel Lupaşcu cunoaşte un software care nu a fost încă lansat pe piaţă, Internet Browser. Probabil că are comenzile şi meniurile în limba română, ca să le poată mânui şi domnul Costel Lupaşcu mai cu uşurinţă.

A făcut dreptul la Universitatea din Bucureşti cu o mică întârziere, după care începe imediat activitatea sindicală, direct cu funcţia de vicepreşedinte al unui sindicat din domeniul sanitar. Îşi pune cunoştinţele sindicale în slujba Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 52, Botoşani, cod poştal 710186, judeţul Botoşani, http://www.casan.ro/casbt, pe care o conduce 4 ani ca preşedinte, înainte de a-şi muta interesul către Parlament. (GB – august 2020)

LUPESCU Dumitru

1950 (70 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Dumitru Lupescu este, fără îndoială, cel mai longeviv administrator al unei asociaţii de proprietari de la domiciliul de reşedinţă, cod CAEN 9492, dintre toţi parlamentarii, conducând-o pe a sa de 40 (patruzeci) de ani, şi încă în funcţie! În restul timpului, militar până la funcţia de Ofiţer de stat major la U.M. 02450 Bucureşti, de unde se pensionează acum 20 de ani. După care director de câte ceva şi şef de tură la mai multe firme de pază şi protecţie.

Vizează un loc de muncă de Preşedinte al filialei judeţene USR Dâmboviţa, unde spiritul său de echipă, experienţa, nivelul de cunoaştere şi aplicare a legilor, abilităţile sale de comunicare să poată fi utilizate în filiala USR Dâmboviţa pentru atingerea unor obiective din Programul U.S.R.

Un domn care ştie Windows XP şi e plin de creativitate şi dinamism, calităţi care l-au părăsit brusc, însă, de fiecare dată când a încercat să înveţe vreo limbă străină. Din bizarul CV pus pe site-ul Parlamentului deducem că a făcut armată toată viaţa, începând cu liceul militar. Pe vremea aceea, cei cu Şcoala Militară de Ofiţeri Activi se puneau singur pe aceeaşi treaptă socială cu subinginerii, ceea ce nu le plăcea deloc acestora din urmă. (GB – august 2020)

MACOVEI Silviu Nicu

1976 (44 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Silviu Nicu Macovei pare să-şi fi pus pe site-ul Parlamentului jurnalul personal, şi nu CV-ul, pentru că ne informează pe unde a trecut şi ce a făcut zi de zi – dar fără să treacă şi orele din zi la fiecare, e drept! Găsim până la urmă că a făcut dreptul la Iaşi, nu e clar la ce universitate, după care un master la Cuza, tot în Iaşi, unul la SNSPA în Bucureşti, şi un "master", cum le place politicienilor să-l alinte, la Ovidiu Şincai.

Îşi împarte consilierea juridică între stat şi privat, apoi "Stabileşte obiectivele de dezvoltare a firmei, în concordanţă cu strategia elaborată de Consiliul de Administraţie, Identifică oportunităţi de afaceri, Asigură managementul firmei, Dezvoltă relaţii pozitive cu persoane-cheie în vederea întăririi poziţiei" unui SRL din poziţia de director, cu doi ani înainte de a accepta oferta de deputat. Ştie ceva engleză, e comunicativ, sociabil persuasiv şi dinamic şi are un Certificat de Participare la cursul COMPETENŢE INFORMATICE organizat în perioada 05.09.2011-17.10.2011 la Iaşi, în cadrul proiectului “Personal calificat pentru o administraţie publică eficienta în Zona Metropolitană Iaşi”, cod SMIS 15893. (GB – august 2020)

MAGYAR Lorand Balint

1980 (40 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Cred că domnul Lorand Balint Magyar are cel mai complet şi mai serios CV pe site-ul Parlamentului dintre colegii săi de partid. Medic veterinar, lucrează un an şi jumătate în două firme private de medicamente, în vânzări, după care descoperă voluptatea lucrului la stat, şi acolo rămâne 10 ani, până ajunge şef de serviciu la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, OJFIR Satu Mare. Ca şi colegii săi, nu suflă o vorbă despre limbile străine. (GB – august 2020)

MANOLE Petre Florin

1983 (37 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu la Slobozia, apoi după 5 ani începe Istoria la Universitatea din Bucureşti, probabil pe unul dintre cele câteva locuri rezervate. Domnul Petre Florin Manole pare să aibă drumul său în viaţă stabilit încă de mic: ONG-uri şi administraţie publică, atunci când apare oportunitatea. (GB – august 2020)

MAREŞ Mara

1992 (28 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Un profil excepţional, pe care orice mare companie ar vrea să-l aibă, şi în România şi oriunde altundeva, însă nu înţeleg ce caută doamna Mara Mareş în Parlament la vârsta de 24 de ani. Aici vii, sau eşti adus, nu ca să-ţi continui studiile sau să faci practică, ori pentru vreun internship, ci pentru cu totul şi cu totul altceva. (GB – august 2020)

MĂRGĂRIT Mitica Marius

1985 (35 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Mitică Marius Mărgărit face dreptul la cunoscuta universitate Agora din Alba Iulia, un master la universitatea de stat din Alba Iulia, e de aproape 10 ani la ştiinţe economice la Titu Maiorescu, dar nu se îndură să mai plece de acolo. Trece pe la un Colegiu Natinal şi pe la unul Naţional, pe la Academia de Poliţie şi la cea de Studii Militare şi pare să-şi fi descoperit vocaţia în aceste locuri, pentru că de 6 ani face un docorat la Academia Naţională de Informaţii, şi încă lucrează la el.

Nu e de mirare, deci, că are o activitate secretă, pe care noi nu trebuie să o ştim, cu excepţia unui an, în 2015, când e subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor. Şi, în aceeaşi notă conspirativa, nici despre engleză să nu trebuie să ştim prea multe... Dar domnul Mitică Marius Mărgărit ne lasă o mică cheie de lectură, spunându-ne că merge la vânătoare, la pescuit şi se uită la filme. (GB – august 2020)

MARICA Petru Sorin

1963 (57 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Foarte expeditiv domnul Petru Sorin Marica. Doar despre studiile de subinginer ne spune că sunt la Institutul de Mine Petroşani, după care despre licenţa în management la vârsta de 40 de ani nu suflă o vorbă. 12 ani subinginer în minerit, 14 ani primar în comună hunedoreană Sălaşu de Sus, cu al căror know-how se prezintă direct la poarta Parlamentului, fără vreun alt ocol. (GB – august 2020)

MARTON Arpad Francisc

1955 (65 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Facultatea de Teatru, nu se ştie unde, apoi, la 47 de ani, apare o facultate de drept, iarăşi nu se ştie unde, nu se ştie cât sau dacă a plecat cu vreo diplomă în buzunar după aceea. 10 ani actor şi regizor la Teatrul din Sf. Gheorghe, apoi de 30 de ani deputat. Nicio vorbă despre limbile străine, probabil cu un motiv anume. (GB – august 2020)

MATEI Călin Vasile Andrei

1955 (65 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Un "CV" făcut în silă, cu multă bătaie de joc. Presupun că are măcar o diplomă de la cele 4 universităţi menţionate. În rest, mai mult cu rugby-ul în limba română, din câte înţeleg eu din "CV"... (GB – august 2020)

MEIROŞU Marilena Emilia

1975 (45 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantomă" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsa. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsa, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocială. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respecta măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli... (GB – august 2020)

MIHĂLCESCU MOLDOVAN Carmen Ileana

1970 (50 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Drept la Sibiu, apoi "master" la Ovidiu Şincai. Doamna Carmen Ileana Mihălcescu Moldovan începe ca jurnalistă 4 ani acreditată la Parlament, îi place şi rămâne acolo aproape 30 de ani ca deputat vorbitor de engleză şi franceză. (GB – august 2020)

MIHALESCUL Dumitru

1954 (66 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Ambiţios şi perseverent, însă nu într-atât încât să facă şi o facultate. A reparat frigidere aproape 30 de ani la Găeşti, timp în care a început să le şi vândă prin firma dânsului de la Rădăuţi, pe care a condus-o aproape 20 de ani. Noroc că cei de la Arctic fac frigiderele în limba română, aşa că i-a fost mai uşor domnului Dumitru Mihalescul... (GB – august 2020)

MÎNZATU Roxana

1980 (40 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Ştiinţe politice în limba engleză la Universitatea din Bucureşti, apoi master la Dimitrie Cantemir. Fiecare îşi face propriile calcule, desigur! Doamna Roxana Mînzatu găseşte diverse joburi, majoritatea la stat şi, în special, în administraţie. Consilier local la Braşov mulţi ani, consiliază un minister, patronate, comună Prejmer, o cameră de comerţ, apoi" secretar de stat în Ministerul fondurilor Europene şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice". (GB – august 2020)

MIRCEA Florin

1980 (40 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Florin Mircea a participat la Sesiuni Ştiinţifice şi de Comunicare în timpul facultăţii, diverse conferinţe şi ateliere de lucru, numai bune de menţionat într-un CV de parlamentar! Prin natura meseriei pe care o practică dânsul, comunicarea cu ceilalţi este esenţială. Ştie "că trebuie să comunici cu cel care îţi solicită ajutorul, să-i identifici corect necesităţile şi să-i oferi soluţia optimă". Colectivul în care lucrează este "unul tânăr, cu multă putere de muncă şi împreună dezvoltă şi perfecţionează activitatea pe care o desfăşoară.".

În altă ordine de idei, face studii economice la o filială din Brăila a unei facultăţi private din Piteşti, master tot acolo, după care începe o colecţie de certificate de absolvire şi atestate pentru tot felul de cursuri, cum ar fi cel de Inspector de specialitate protecţia muncii la S.C. Bardrom Security S.R.L. Brăila, sau Asigurarea sănătăţii şi securităţii în imm-uri la SC Ceprohart SĂ Brăila.

Alternează intre Administraţia Zonei Libere Brăila, pe care ajunge să o şi conducă la un moment dat, cu consiliul judeţean şi cu Senatul României, în care este şeful unui birou senatorial. Mai pică nişte consilii de administraţie la spitalul judeţean şi la un muzeu, după care, cu această experienţă multilaterală şi multidisciplinara, accede în Parlament, unde poate vorbi cu colegii în engleză şi franceză, când ies în pauze la un suc. (GB – august 2020)

MOCANU Adrian

1983 (37 ani) - Deputat PMP 2016-2020

"CV" făcut în bătaie de joc. 2006 ASE, dar trebuie să-ţi imaginezi singur dacă atunci a intrat, a ieşit, a intrat, s-a uitat şi a plecat... De aproape 10 ani doctorand în anul II la Universitatea Valahia din Târgovişte, manager, deputat. Limbile străine vor fi menţionate, toate, într-un CV serios, dacă va fi făcut vreodată... (GB – august 2020)

MOCIOALCĂ Ion

1958 (62 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Alt "CV" făcut în silă, cu dispreţ faţă de cititori. Facultate de geologie pe la 30 de ani, master şi doctorat, nu se ştie unde, însă poţi calcula că atunci era deja de 10 ani deputat. Manager pe la nişte firme galactice, apoi deputat din 2001. Limbile străine probabil în altă legislatură. (GB – august 2020)

MOHACI Mihai

1957 (63 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Diplomă de inginer, certificate diverse, engleză în următoarea legislatură, să sperăm. Inginer aproape 20 de ani, apoi domnul Mihai Mohaci protejează consumatorii braşoveni din fotoliul de director, apoi pe cei din toată ţara, de la Bucureşti, ca Vicepreşedinte – Subsecretar de stat. Senator, prefect, subprefect apoi, iarăşi prefect, consilier judeţean, deputat. (GB – august 2020)

MOISE Sebastian Costin

1987 (33 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Nu a considerat că merităm să-i vedem CV-ul alături de al celorlalţi deputaţi, pe site-ul Parlamentului, însă am găsit unul pe Internet, dacă o fi exact. Drept şi economie la Spiru Haret şi la Româno-Americană, nu se ştie când, unde, dacă a fost doar în vizită sau dacă a primit şi vreo diplomă la plecare. Asociat la o formă de consultanţă economică, construcţii, comerţ, domnul Sebastian Costin Moise cere un job de deputat la 29 de ani şi îl şi primeşte. (GB – august 2020)

MOLDOVAN Sorin Dan

1986 (34 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Studii ale Integrării Economice Europene în Bd. Expoziţiei, Nr.1B, Sector 1, 012101 Bucureşti (România), unde e Universitatea Româno-Americană, master în Bulevardul Expoziţiei 2, 012103 Bucureşti (România), la SNSPA. Se duce în Str. Vasile Conta nr. 16, Sector 2, Bucureşti, 020951 Bucureşti (România) şi consiliază un ministru imediat ce termină şcoala, iar peste câteva luni e făcut director în acel minister şi subsecretar de stat. Jobul din Palatul Parlamentului, Str. Izvor nr. 2-4, Sect. 5, Bucureşti, Bucureşti (România) a venit aproape de la sine, aşadar, la 30 de ani... (GB – august 2020)

MOŞTEANU Liviu Ionuţ

1973 (47 ani) - Deputat USR 2016-2020

Să faci Automatica la Politehnica din Bucureşti şi apoi Bioterra, imediat după aceea, pune logica celui care aude la grea încercare. Şi e interesant că după doi ani în Parlament, adică în 2018, se duce şi face un master în filosofie la Universitatea din Bucureşti, probabil ca să înţeleagă mai bine ce vede şi ce i se întâmplă.

Domnul Liviu Ionuţ Moşteanu intră de la început în marketing şi publicitate la cel mai înalt nivel care se face în România, în cele mai cunoscute firme şi agenţii de publicitate, după care ajunge secretar de stat în Ministerul Transporturilor în 2016, şi apoi imediat deputat.

Vorbeşte bine engleza, şi e evident asta, pentru că nu ar fi putut lucra în advertising dacă nu ar fi fost aşa. Şi, ca să încheiem tot cu un paradox, oare de ce ţi-ai face propriul CV să arate oribil, când tu te-ai ocupat de imaginea altora, şi încă a celor mai mari companii din România? (GB – august 2020)

MOVILĂ Petru

1967 (53 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Termină domnul Petru Movilă facultatea de mecanică la Iaşi, şi apoi direct cu ea în Parlament, consiliind deputaţii! Consiliază şi Consiliul Judeţean Iaşi, după care intră în Parlament şi acolo îl găsim de aproape 20 de ani. Norocul său că nu e nevoie de multă engleză sau franceză în acest palat... (GB – august 2020)

MUŞOIU Ştefan Alexandru

1975 (45 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Ştefan Alexandru Muşoiu se preocupă de artă, şi sunt sigur că şi browserele de Internet, în care are competenţe şi cunoştinţe, îl ajută foarte mult în pasiunile sale. Plurivalent, domnul Ştefan Alexandru Muşoiu face un colegiu tehnic la Politehnica din Bucureşti, studii de inginerie managerială la Româno-Americană şi un "master" la Ovidiu Şincai.

Tehnician la Antena 1 încă de student, se mută după 4 ani în Slobozia, Sos. Brăilei, nr. 9 ca să-şi facă o afacere în domeniul carburanţilor auto. După 7 ani simte că a venit Ceasul şi lasă carburanţii pentru Consiliul Judeţean Ialomiţa, Slobozia, Judeţul Ialomiţa, B-dul Unirii, nr. 4, pe care îl conduce până să devină deputat. Se pare că ialomiţenii nu pun mare preţ pe engleză, aşa că nici domnul Ştefan Alexandru Muşoiu nu s-a străduit prea tare să o înveţe cum se cuvine. Şi dacă acolo CV-urile se fac cu multe greşeli, s-a adaptat şi dânsul, din solidaritate regională, presupun... (GB – august 2020)

NASRA Gabriel Horia

1984 (36 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Să faci studii umaniste la cele mai bune universităţi din România, dar să nu înveţi bine engleza, măcar, spune ceva relevant despre tine! Domnul Gabriel Horia Nasra a avut activităţi secrete timp de mai mulţi, după ce a terminat istoria la Universitatea din Bucureşti şi masterul la Babeş Bolyai, pe care noi nu trebuie să le ştim. După aceea, însă, îl găsim în Parlament, consiliind deputaţii, şi chiar pe cei din Parlamentul European. El însuşi deputat din 2016, unde îl lucrează în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, ceea ce face legătura, cu siguranţă, cu activităţile acoperite despre care vorbeam mai sus... (GB – august 2020)

NĂSUI Claudiu Iulius Gavril

1985 (35 ani) - Deputat USR 2016-2020

Foarte ocupat şi expeditiv domnul Claudiu Iulius Gavril Năsui, nu considera defel că am fi meritat puţin efort ca să-şi facă un CV serios. Ne scrie că a studiat finanţe la cele mai bune universităţi din Europa şi consideră că e de ajuns. Plus CFA, PricewaterhouseCoopers şi BCR, da, ar fi suficient, la vârsta sa, ca să fie invitat la interviu şi angajat în aproape orice companie mare şi serioasă. Însă cred că politeţea socială şi ceva mai mult tact politic l-ar fi obligat să facă prezinte lucrurile altfel. Dar are toată viaţa înainte şi pare suficient de inteligent ca să înveţe din ceea ce i se întâmplă, sau se întâmplă altora care fac la fel... (GB – august 2020)

NEAGU Nicolae

1959 (61 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Un domn inginer cu o carieră clară, douăzeci de ani în uzina, până la poziţia de director general, douăzeci senator şi deputat. Nu cred ca se va mai interesa vreodată de piaţa muncii, li nici piaţa de el, aşa că nici măcar engleza nu mai e nevoie să o înveţe domnul Nicolae Neagu. (GB – august 2020)

NEAŢĂ Eugen

1967 (53 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Eugen Neaţa a terminat facultatea la 35 de ani la Universitatea Ecologică, însă e mai degrabă de bine, pentru că majoritatea poliţiştilor nu o fac niciodată. Doctorat 5 ani mai târziu la Academia de Poliţie, şi, ab initio, pare să fi luat studiul destul de în serios, pentru că văd şi o listă lungă de articole cu nume şi teme convingătoare publicate de domnul Eugen Neaţa, ceea ce nu stă deloc în firea poliţiştilor de rând, după cum ştie toată lumea. Ar fi fost şi mai credibil dacă ar fi învăţat şi engleză, însă şi aşa iese mult în evidenţă.

Cariera ascendentă de poliţist la Vâlcea de când a terminat postliceala lor, în 1990, până la funcţia de şef al poliţiei municipiului şi judeţului. 4 ani apoi în Ministerul de Interne, pe ceea ce pare mai degrabă o poziţie sindicală, apoi deputat. Un profil foarte bun de poliţist în CV, m-aş simţi ceva mai în siguranţă dacă aş şti că există mai multe asemănătoare în lumea lor. (GB – august 2020)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite