Acestea sunt testul de voinţă pentru orice guvern, ca şi pentru stradă, dacă într-adevăr strada vrea bună guvernare, şi nu doar să plece unii ca să vină alţii. Asta trebuie cerut, şi în fiecare zi:

1. Publicarea integrală pe siteul fiecărei instituţii a raportului său anual în care se explică ce obiective au atins cu banii noştri. Ministerul Consultării să le publice centralizat cu procentul la zi de cîte auorităţi publice respectă această cerinţă a legii 544.

2. Publicarea pe siteul fiecărei instituţii, agenţie, autoritate sau partid a raportului anual al Curţii de Conturi cu răspunsul aferent ce măsuri de îndreptare s-au luat.

3. Publicarea pe siteul fiecărei autorităţi de control a listei integrale de amenzi sau alte măsuri administrative date, cu suma, recipient şi tot.

4. Publicarea pe siteul fiecărei autorităţi sau companii de stat care face achiziţii publice a bugetului pe anul precedent cu lista câştigătorilor în ordinea numărului de contracte şi sumelor aferente.

5. Afişarea bugetului şcolii, atît cel formal, din sursele oficiale, alocare bugetară şi alocare locală, precum şi cel informal, adică ce am strâns de la părinţi şi pe ce am cheltuit banii. Postate pe uşa respectivei şcoli şi pe siteul Ministerului Educaţiei.

6. Afişarea profilului Google Academic pentru fiecare cadru didactic universitar, că până să cauţi de purici pe fiecare la plagiate e mult mai simplu să vezi dacă e gol sau nu uitându-te la numărul lui de citate, interne şi mai ales internaţionale, şi la numărul altora, că într-o ţară normală preşedintele Academiei ar trebui să aibă mii, şi un asistent universitar câteva zeci, şi nu invers.

7. Un plan de investiţii în care în loc de o biserică nouă pe săptămână să se construiască un spital nou pe lună şi să fie arse alea vechi, că numai populiştii cred că din cauza corupţiei nu mor microbii.

8. Interzicerea cadrelor medicale din sistemul de stat să mai lucreze în sistemul privat sub orice formă, după creşterea de salarii din sectorul medical.

9. Afişarea tuturor cererilor de permise de construcţii exterioare pentru a putea fi consultate de vecini, ziarişti, societatea civilă.

10. Afişarea bugetelor şi proiectelor tuturor programelor operaţionale pe fonduri europene în timp real, cu numele câştigătorilor, suma câştigată, data de realizare şi obiectivele programului.

Simplu, nu?​

Puteţi comenta aceste propuneri pe România Curată