Ce orientarea politică are noua Alianţă?

Nu se poate spune că este de dreapta, sau centru-dreapta. Se pare că astfel de calificări au devenit desuete. Aşteptăm să vedem programele Alianţei, pentru a o caracteriza mai exact. Cert este că din acţiunile de până în prezent, din declaraţiile politice ale liderilor, Alianţa promovează drumul european al României, militează pentru independenţa justiţiei şi respectarea statului de drept. În parlament, USR a dus greul bătăliei politice purtate de opoziţie, oprind, pe cât posibil, acţiunile disperate ale PSD-ALDE. Toate acţiunile sale au avut ecou în rândul populaţiei, de aceea şi-a crescut scorul electoral în sondajele apărute.

Dacian Cioloş şi echipa sa de la PLUS au dovedit în anul în care a fost la guvernare că înţeleg interesele României şi au acţionat în sensul susţinerii lor, în ciuda presiunilor şi agresivităţii PSD şi a altor partide. Cu experienţa câştigată la Bruxelles, este în mod cert mai calificat să conducă guvernul sau un minister, decât oricare dintre actualii miniştri sau decât actualul premier. Sunt cu toţii oameni tineri, fără „gena” comunismului în sânge, fără derapajele şi aberaţiile pe care le vedem la actualii conducători, dovedind astfel că nu pricep nimic din evoluţia lumii în care trăim.

Mai sunt trei luni până la prima confruntare electorală

Vom vedea în trei luni, la alegerile europarlamentare, ce doreşte populaţia. Mai ales ca elaborarea bugetului pe 2019 a compromis şi a făcut de râs actuala guvernare. Ministrul Teodorovici declară că e un buget „revoluţionar”, şi că va aproba personal toate cheltuielile ordonatorilor principali de credite. Omul nu înţelege că aşa ceva nu se poate, avem Curtea de Conturi, cu sute de experţi care realizează acest control. În plus, bugetul a stârnit nemulţumirea unor segmente importante din societate, inclusiv a primarilor PSD. Nu prevede bani pentru autostrăzi, persoanele cu dizabilităţi şi copiii orfani sunt lăsaţi exclusiv în grija primăriilor şi văduveşte municipiile de o importantă parte a veniturilor cu care asigurau dezvoltarea şi investiţiile. Atât l-a dus capul pe Darius Vâlcov, atât a realizat.

Actuala coaliţie PSD-ALDE va pierde guvernarea dacă nu scapă de Dragnea şi Dăncilă

Primul semn, hemoragia de parlamentari PSD care fug din corabia care se scufundă. Se duc la Pro România, condusă de Ponta, iar majoritatea parlamentară a actualei coaliţii, cel puţin la Camera Deputaţilor, nu mai există. Cum îşi vor putea trece legile, fără majoritate parlamentară, doar Dragnea şi Vâlcov pot răspunde. Imposibilitatea de a găsi bani pentru pensii şi salarii, în contextul în care băncile refuză să mai împrumute guvernul, iar acesta apelează la populaţie să-l împrumute, este o mare problemă care se va sparge în capul bugetarilor şi pensionarilor. Doar nişte persoane inconştiente nu înţeleg pe ce drum înfundat se află România. Vom vedea dacă azi, la CEx-ul PSD, vor fi suficiente minţi deschise care să priceapă aceste probleme, sau doar persoane obişnuite să pupe ghiulul jupânului Dragnea.

Candidatura dlui Tăriceanu la prezidenţiale va rupe actuala coaliţie de guvernare, pentru că nu văd cum Dragnea, un om cu ambiţii bolnave, căruia puterea i-a luat minţile, va renunţa la candidatura pentru preşedinţia României.

Este posibil ca PSD să decidă să fugă de la guvernare, pentru a-şi face viitoarele campanii din opoziţie

Lucrul ar fi extrem de grav, o repetare a filmului din 2009-2010. Cei care au scos ţara din prăpastia în care o lăsase Tăriceanu s-au „sinucis” politic, şi au plătit apoi mult şi bine. Se va repeta istoria? Ar fi grav. Există o „tehnică” în politica românească. Unii „dau”, fără să existe resurse, iar cei care vin trebuie să „ia” înapoi ce-au dat primii, cu costuri politice imense. Se va întâmpla şi acum la fel?

Să sperăm că inteligenţa politică a noilor politicieni de la Alianţa 2020 USR-PLUS va găsi soluţii la această problemă extrem de dificilă.