Secretarul american al Energiei, „îngrijorat” de faptul că România vrea să construiască două noi reactoare la Cernavodă cu o companie chineză de stat

Secretarul american al Energiei, „îngrijorat” de faptul că România vrea să construiască două noi reactoare la Cernavodă cu o companie chineză de stat

Rick Perry EPA EFE

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că România vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construieşte cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanţă de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”, după cum informează G4media.

 
Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat secretarului Energiei, Rick Perry întrebarea în cauză.
 
”Sunt îngrijorat că aliaţii noştri români ia serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcţia a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care îşi doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenţei crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăţi lucrurile şi mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câţiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldaţi americani. Din punctul de vedere al securităţii naţionale, sunteţi îngrijorat din cauza acestei investiţii a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. 
 
Întrebat apoi ce pot face Statele Unite ca ca procesul de selecţie (la Cernavodă) să fie transparent şi corect, Perry a susţinut că urmează să facă o vizită la Bucureşti în luna următoare după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României.
 
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acţionar majoritar) şi compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii şi operării reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: