Primul sistem de rachete cu bătaie mare HIMARS al Armatei Române a ajuns în Portul Constanţa VIDEO

Primul sistem de rachete cu bătaie mare HIMARS al Armatei Române a ajuns în Portul Constanţa VIDEO

FOTO MApN

Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care va intra în dotarea Armatei Române au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipamentele şi materialele aferente vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Şonţu” din Focşani, prima unitate a Forţelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. De altfel, în cadrul batalionului se va desfăşura, în perioada următoare, testarea de acceptanţă şi recepţie a tehnicii militare.
 
Transportarea elementelor sistemului se va realiza cu mijloace terestre contractate şi coordonate de structuri specializate ale Statelor Unite ale Americii şi MApN.

Achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.
 
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
 
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.
 
Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.
 
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.
 

Folosite în luptă în mai multe teatre de operaţii

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak. 
Oricum, rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii  sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes.
 
Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme.
 

Ce are România acum

Spre deosebire de sistemele moderne care angajează ţinte de suprafaţă până la distanţă de 300 de kilometri, folosind muniţii inteligente ghidate prin GPS şi prin sistem inerţial, cele româneşti par recuzită de antrenament.
 
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arăta, cu ceva timp în urmă, că forţele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate calibru 122 mm şi lansatoare multiple de rachete multiple  LAROM, pentru proiectile reactive nedirijate calibru 122 mm – GRAD şi rachete calibru 160 mm cu submuniţii LAR MK-4. „Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea ţintelor la distanţe peste 45 Km şi pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o precizie relativă. Acestea nu pot combate ţinte punctuale şi ţinte situate la distanţe mai mari de 45 de kilometri”, arată MApN. 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările