Dronele americane de luptă MQ-9 Reaper staţionate la Câmpia Turzii au început misiunile tactice. Din ce unitate de elită fac parte aeronavele VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu  tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu  tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson

Dronele de luptă de tip MQ-9 Reaper ale Forţelor Aeriene ale SUA, din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG), o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu, au început să efectueze primele misiuni de zbor de la baza Câmpia Turzii din România, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al aviaţiei americane.

În acest moment, grupul de atac efectuează misiuni în zona Comandamentului European al Statelor Unite pentru a sprijini operaţiunile împotriva adversarilor cu o putere tehnologică similară.

„Acesta este un moment palpitant în care putem prezenta valoarea MQ-9 pe tot globul, nu doar în Orientul Mijlociu”, a declarat colonelul Timothy Monroe, comandatul Grupul 25 de Atac, se arată în comunicatul US Air Force.

În perioada dislocării în zona de control a Comandamentului European al Statelor Unite, aeronavele fără pilot vor fi folosite pentru a îndeplini activităţi de recunoaştere persistentă.

În luna ianuarie, Forţele Aeriene ale SUA au anunţat că au dislocat drone MQ-9 Reaper şi aproximativ 90 de militari la Baza Aeriană Câmpia Turzii, cu rolul de a sprijini operaţiunile NATO în regiunea pontică.

Aeronavele fără pilot, din cadrul Detaşamentului 1 al Grupului Expediţionar 31, subordonat Escadrilei 31 Vânătoare de la Aviano, Italia, urmează să desfăşoare misiuni misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul acţiunilor NATO, iar Forţele Aeriene Române vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar executării misiunilor.

Ucigaşul tăcut

Aeronava MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite (USAF).

Cu o rază de acţiune de 1850 de kilometri, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii pot acoperi întreg bazinul Mării Negre. O astfel de drona a fost folosită pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

   

Are două radare din care unul specializat pentru mediului marin şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite