Primul român condamnat pentru terorism va fi despăgubit de stat, conform unei decizii CEDO

Primul român condamnat pentru terorism va fi despăgubit de stat, conform unei decizii CEDO

Românul va primi despăgubiri de la statul român FOTO: Mediafax

Dragoş Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, trebuie să primească de la statul român despăgubiri de 3.000 de euro, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragoş Ciupercescu a făcut plângere la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie, conform digi24.ro. El a fost condamnat în 2005 la 18 ani de închisoare şi a fost deţinut în mai multe penitenciare din România până la eliberarea condiţionată, în 2016.
 
A făcut plângere în repetate rânduri din cauza aglomeraţiei din închisoare şi a lipsei de căldură. S-a plâns şi că a fost expus la fum de ţigară, când a fost dus la audieri.
 
O altă nemulţumire a românului a fost că nu putea comunica online cu soţia sa, aflată în Italia, şi că trebuia să informeze autorităţile din penitenciar în legătură cu numerele de telefon pe care voia să le apeleze.
 
CEDO a decis că statul român trebuie să-l despăgubească pe Ciupercescu cu 3.000 de euro pentru condiţiile de detenţie din penitenciarele Giurgiu şi Jilava. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 3 luni la Marea Cameră a CEDO.
 
În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65. Apoi, în 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet", din Capitală, una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi distrugând mai multe bunuri. În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar grenada nu a explodat.
 
Ciupercescu a fost angajat, între 1997 şi 1999, pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările