Firmele de asigurări, război cu statul pe preţul RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele poliţelor RCA ar putea creşte Foto 123 RF
Tarifele poliţelor RCA ar putea creşte Foto 123 RF

Tarifele asigurărilor auto obligatorii ar putea creşte din nou. Decizia se află în pixul judecătorilor, care analizează plângerea făcută de companiile de asigurări împotriva deciziei Guvernului de plafonare a preţului RCA.

Veşti proaste pentru şoferi. Tarifele la asigurările RCA ar putea ajunge din nou la cote ameţitoare. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti analizează cererea a opt asigurători, făcută în aprilie 2017, care au solicitat anularea hotărârii date de Guvernul Cioloş pentru stabilirea unor tarife maxime la RCA. Este vorba de Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig şi Uniqa. Până acum însă judecătorii au amânat luarea unei decizii. 

Între timp, a fost promulgată o nouă lege care impune un tarif de referinţă a preţurilor practicate de societăţile de asigurări în stabilirea primei RCA aferente fiecărui vehicul care circulă în România sau în afara graniţelor ei. Asta înseamnă că doar Curtea Constituţională se poate pronunţa asupra actului normativ, spun specialiştii, care atrag atenţia că românii ar putea să ajungă din nou la mâna formelor de asigurări. 

„Guvernul a dat o ordonanţă care a produs efecte. Dacă se suspendă actul normativ, pentru că poate fi atacat şi suspendat, atunci tarifele RCA o să explodeze, o să fie stabilite după bunul plac al asigurătorilor. Singura instanţă care poate să desfiinţeze un act normativ este Curtea Constituţională. Asta dacă se va ajunge acolo, pentru că s-ar putea ca la Curtea de Apel judecătorii să sesizeze Curtea Constituţională”, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Adrian Cuculis.

Avertismentul Comisiei Europene

O decizie este însă greu de anticipat, în condiţiile în care şi Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pentru nereguli în legislaţia RCA. Astfel, săptămâna trecută, România a primit o scrisoare de punere în întârziere cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Prin intermediul acesteia, Comisia solicită României să transmită o serie de observaţii privind normele naţionale actuale, ce impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări a modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători.

Concret, oficialii europeni susţin că aceste obligaţii contravin dispoziţiilor Directivei Solvabilitate referitoare la principiul libertăţii tarifare.

Legislaţia naţională mai este incriminată şi pentru dispoziţiile care îi obligă pe asigurători să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă doar pe teritoriul României şi să stabilească cuantumul primei ţinând seama de riscurile asociate. În opinia Comisiei, aceste dispoziţii contravin articolului 14 din Directiva privind asigurarea auto, care impune ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice.

În cazul în care România nu acţionează în următoarele două luni, Comisia îi poate trimite un aviz motivat cu privire la această chestiune.

În acest context, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a cerut, recent, revizuirea întregului pachet legislativ privind asigurarea obligatorie auto în perioada următoare.

Cum s-a ajuns la plafonarea tarifelor RCA

Pe fondul protestelor transportatorilor auto care acuzau preţuri excesive practicate de asigurători, Guvernul Cioloş a aprobat, pe 14 septembrie 2016, o ordonanţă pentru îngheţarea preţurilor primelor de asigurări obligatorii RCA, la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de şase luni.

Ulterior, Executivul a emis Hotarârea 826/2016 privind stabilirea tarifelor de primă maxime la RCA, care a fost atacată în instanţă de cele opt societăţi de asigurări.

”Având în vedere ieşirea recentă din piaţa asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum şi situaţiile de dificultate financiară majoră ale unor societăţi din piaţă, fapt ce a generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă, cu luarea în considerare a volatilităţii ridicate şi a dispersiei extreme a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare şi având în vedere evoluţiile impredictibile ale unor componente de cost ale asigurării obligatorii de răspundere civilă auto”, se arată în motivarea actului normativ.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite