UPDATE Dosarul „Transferurilor”. Instanţa a stabilit un nou termen pentru 29 ianuarie

UPDATE Dosarul „Transferurilor”. Instanţa a stabilit un nou termen pentru 29 ianuarie

Cei opt oameni de fotbal inculpaţi în acest dosar

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţiei, miercuri, un nou termen din dosarul „Transferurilor” în care opt grei din fotbalul românesc sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru 29 ianuarie. 

UPDATE Instanţa l-a audiat şi pe avocatul olandez Johan Versluis, cel despre care se spune că ar fi fost reprezentantul companiilor off-shore în contul cărora au ajuns sumele de bani pe care anchetatorii le consideră obiectul evaziiunii din acest dosar. 

Versluis a fost audiat, prin videoconferinţă, ca martor în acest caz şi a declarat că nu îşi aminteşte dacă s-a ocupat cu transferuri de jucători români, dacă a primit bani de pe urma unor asemenea contracte, dar nici numele fotbaliştilor la care se face referire în acest dosar.

De asemenea, Versluis le-a spus judecătorilor că nu a fost niciodată în România, că nu este agent FIFA şi că nu s-a întâlnit niciodată cu Mihai Stoica, Cristi Borcea, Giovani Becali sau Jean Pădureanu.


UPDATE  Judecătorii l-au audiat miercuri pe Gonzalo Anton, fostul director al clubului de fotbal Deportivo Alaves, martorul în acest dosar care a început declaraţia prin a spune că nu îşi aminteşte cu exactitate ce a declarat acum câţiva ani la Parchet, dar tot ce a spus corespunde cu adevărat.

De asemenea, Anton a arătat că pentru a-l transfera pe Cosmin Contra la Deportivo a luat legătura cu „impresarul Becali”.

„Am avut un accord cu deomnul Becali…nu-mi mai amintesc de la ce club a venit şi cum s-a întâmplat acest transfer, dar o persoană l-a remarcat pe acest jucător şi am luat legătura cu impresarul Becali. Acelaşi reprezentant era şi pentru Bogdan Mara”, a declarat Gonzalo Anton.

Totodată, fostul director a spus că nu îşi mai aduce aminte sumele exacte din contracte.

„Nu-mi amintesc toate sumele stipulate în contract, cred că în cazul lui Contra era vorba de 240 de milioane, iar în cazul lui Bogdan Mara cred că de 40 de milioane, nu îmi amintesc moneda, pentru că erau în sarcina unui alt director, dar cred că era vorba de pesetas”, a precizat fostul director al clubului Deportivo.

În cazul fotbalistului Bogdan Mara, Anton a arătat că nu a existat nicio firmă olandeză care să se fi ocupat de transfer.

„Contractul cu privire la Mara a fost semnat de mine şi de domnul Becali. Noi am fost de faţă, nu s-a prezentat niciun reprezentant al vreunei firme olandeze. Nu a fost vorba de o firmă olandeză”, a mai spus Gonzalo Anton.

La termenul de astăzi urmează să fie audiaţi doi martori din Spania şi Olanda, după ce la termenul trecut nu s-a putut realiza audierea acestora, prin videoconferinţă, din motive tehnice.

Procurorul de caz a declarat la termenul trecut că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a autosesizat în privinţa lui Ion Stan, fost membru al Consiliului de Administraţie al Clubului Dinamo, pentru mărturie mincinoasă. 
 
Acesta a precizat că ar exista diferenţe între declaraţia dată magistratilor de la Tribunalul Bucureşti şi cea de la Curtea de Apel. 

Copos: „am obosit de atâta hărţuială”
 
Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos a declarat, miercuri, că simte o enormă frustrare, deoarece se consideră nevinovat.
 
„Am obosit de atâta hărţuială. Sunt surprins de atenţia mass-media, aţi fost prezenţi la fiecare termen şi aţi pus o presiune foarte mare şi pe noi, şi pe instanţă. Dar cred că noi am fi putrut face mult mai mult în aceşti şase ani de zile. Cu aceste drumuri am pierdut sute de milioane de euro pe care nu i-am investit. Vreau multă linişte, pace şi stabilitate de sărbători. Cred că se va termina repede, sunt două doamne judecătoare exigente, aspre cu noi. Noi nu avem nicio legătură cu Olanda. Noi suntem cu doi jucători în care nu s-a făcut nicio faptă. Simt o enormă frustrare că sunt aici nemeritat", a spus Copos.
 

În acest dosar au fost audiaţi Ion Sandu, Marius Vorniceanu şi Vladimir Cohn, foşti membrii ai Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal FC Dinamo Bucureşti.

Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos a declarat la termenul trecut că este posibil ca procesul să se termine foarte repede, şi anume în această lună.
„Respect instanţa, sunt două judecătoare inteligente care cunosc foarte bine dosarul şi atunci sunt mai încrezător. S-ar putea să se termine procesul foarte repede, poate chiar în luna decembrie. Vom vedea”, a spus Copos. 
 
„Personal cred că aş face mai multe investiţii, aş crea mai multe locuri de muncă şi aş putea duce mai mulţi bani la bugetul de stat decât să vin în fiecare săptămână aici”, a adăugat el.
 
Georghe Copos, care a venit la Curtea de Apel sprijinit într-o cârjă, ca urmare a unei operaţii la ligamentele piciorului drept, a mai afirmat că în perioada în care a fost el la Rapid nu s-a comis nicio infracţiune. 
 
„La Rapid, în toată perioada în care eu am fost acolo nu s-a făcut niciun fel de infracţiune. Toate contractele şi facturile s-au făcut prin sistemul bancar, deci nu există niciun fel de infracţiune”, a menţionat el.
 
La Curtea de Apel Bucureşti este programat, luni, un nou termen în dosarul celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate.
 
Dosarul „Transferurilor”, de la Instanţa Supremă, înapoi la Curtea de Apel
 
Pe 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.  
 
Instanţa Supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti pe 12 noiembrie 2012.  
 
Potrivit motivării deciziei de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.
 
Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul pentru rejudecare pe 2 august şi a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie.  
 
Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu. 
 
Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 12 noiembrie 2012, a dispus pedepse de închisoare cu suspendare sau cu executare.  
 
Ioan Becali, „record” de pedeapsă în acest dosar: opt ani cu executare  
 
Sentinţa a fost atacată cu recurs la Instanţa Supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 8 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. 
 
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. 
 
Este vorba despre transferurile jucătorilor: Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. 
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt oameni din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu s-au prezentat în faţa magistraţilor pentru a fi audiaţi, după ce la termenul trecut instanţa a decis ca aceştia să fie aduşi de poliţie.
 
 
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Cu această ocazie magistraţii au decis ca Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu să fie aduşi la următorul termen de poliţie.
 
 
Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.
 
 
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.
 
 
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.
 
 
Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.
 
 
Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.
 
 
Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
 
 
Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările