Dosarul „Transferurilor”. Impresarul Sică Puşcoci: „Eu i-am dat lui Mihai Stoica 150.000 de dolari pentru Arhire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt oameni din fotbalul românescu acuzaţi în dosarul „Transferurilor”
Cei opt oameni din fotbalul românescu acuzaţi în dosarul „Transferurilor”

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt oameni din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu s-au prezentat în faţa magistraţilor pentru a fi audiaţi, după ce la termenul trecut instanţa a decis ca aceştia să fie aduşi de poliţie.

UPDATE Fostul impresar Sică Puşcoci, unul dintre cei care au intermediat transferul lui Iulian Arhire de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers din Coreea de Sud, le-a spus judecătorilor că i-a dat 150.000 de dolari, în mână, lui Mihai Stoica, bani ce trebuiau să ajungă, în cele din urmă, la clubul gălăţean.

Puşcoci a arătat, în declaraţia sa, că nu mai reţine multe detalii privind transferurile pe care le-a intermediat şi pentru care a semnat în cazul jucătorilor Iulian Arhire şi Cristian Dulca.

În cazul lui Arhire, Puşcoci a precizat că îşi menţine toate declaraţiile date anchetatorilor, dar şi judecătorului de la Tribunalul Bucureşti.

Sică Puşcoci a precizat, după ce procurorul DNA i-a arătat o declaraţie din timpul urmăriri penale, că, în cazul lui Arhire, el s-a ocupat de introducerea în ţară a 150.000 de dolari, bani ridicaţi de la o filială din Germania a unei bănci coreene.

Fostul impresar a adăugat că respectivii bani i-au fost daţi personal lui Mihai Stoica, acesta trebuind să-i introducă ulterior în conturile clubului Oţelul.

"Eu am introdus suma de 150.000 de dolari în ţară şi i-am dat lui Mihai Stoica. L-am informat pe Stoica că, în situaţia în care clubul nu era de acord cu comisionul de 550.000 de dolari, transferul nu se realiza. Eu nu am încasat nicio sumă de bani, iar banii luaţi de la banca sud-coreeană din Germania i-am dat lui Mihai Stoica şi reprezentantului Pohang Steelers", a precizat Puşcoci.

UPDATE Nicolae Badea, Cosmin Contra şi Gheorghe Pecheanu au dat până în acest moment declaraţii în faţa judecătorilor.

Curtea de Apel a stabilit la termenul trecut ca Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu să fie citaţi cu mandate de aducere pentru a putea fi audiaţi

De asemenea, judecătorii au decis ca aceştia să plătescă şi câte o amendă de 3.000 de lei pentru că au refuzat să se prezinte în faţa instanţei până acum cu toate că au fost citaţi.

Avocaţii inculpaţilor Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, George Copos, Ioan Becali şi Victor Becali au solicitat, la termenu precedent, efectuarea unei expertize financiar-contabile, instanţa urmând să se pronunţe în această cauză la următorul termen. 

Judecătorii nu au apucat să-i audieze decât pe Dinu Gheorghe şi Ion Ionică în calitate de martori.

Cu această ocazie, Dinu Gheorghe, cel care la momentul transferului lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers din 1999 ocupa funcţia de preşedinte al grupării giuleştene, a explicat că nu a semnat contractul la acea vreme deoarece nu a înţeles motivul pentru care suma tranzacţiei a fost împărţită în două. 

„Am avut un mandat în valoare de 450.000 de dolari pentru transferul lui Dulca de la Rapid la Pohang Steelers. Aşa cum am arătat anterior, eu am refuzat să semnez contractul respectiv pentru că nu am înţeles care e rostul pentru care s-a defalcat suma de 450.000 de dolari în două contracte. Unul de 350.000 de dolari, iar altul de 120.000 de dolari. Precizez că suma totală de transfer este cea prevăzută în mandat, şi anume 450.000 de dolari, sumă ce a fost şi încasată”, a spus instanţei actualul preşedinte al clubului Astra Giurgiu.

Al doilea martor audiat a fost Ion Ionică, fost preşedinte al CS Oţelul Galaţi, care a afirmat că nu are cunoştinţă despre un memorandum între gruparea pe care o conducea şi firmă olandeză Phoenix în ceea ce priveşte transferul lui Florin Cernat la Dinamo Bucureşti.

„Înainte de transferul lui Florin Cernat de la Oţelul Galaţi la Dinamo am participat la o întâlnire care a avut loc la un restaurant din Galaţi cu Mihai Stoica, Florin Cernat şi Victor Becali. La această întâlnire nu mi s-a prezentat niciun fel de memorandum între Oţelul Galaţi şi firma olandeză Phoenix. Mihai Stoica avea toate atribuţiile legate de secţia de fotbal”, a spus Ionică.

În ceea ce priveşte transferul lui Iulian Arhire din 1999 de la Oţelul la Pohang Steelers, Ion Ionică a explicat că a fost mulţumit cu suma de 150.000 de dolari pentru că fotbalistul juca foarte puţin în acea perioadă la echipa moldoveană. 

„Întreaga conducere administrativă a Combinatului Siderurgic, care sponsoriza clubul, a fost de acord cu transferul lui Arhire la Pohang Steelers, jucător care juca foarte puţin la noi şi atunci am fost foarte mulţumiţi cu suma de 150.000 de dolari. Pentru noi a fost o mană cerească pentru că stăteam prost din punct de vedere financiar. De altfel, cei mai mulţi bani în club erau produşi de secţia de fotbal. Ştiu că domnul Mihai Stoica l-a desemnat pe Sică Puşcoci pentru transferul lui Arhire, alte detalii nu îmi amintesc”, a mai precizat Ionică.

Dosarul „Transferurilor”, de la Instanţa Supremă, înapoi la Curtea de Apel

 Pe 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.  

Instanţa Supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti pe 12 noiembrie 2012.  

Potrivit motivării deciziei de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul pentru rejudecare pe 2 august şi a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie.  

Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu. 

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 12 noiembrie 2012, a dispus pedepse de închisoare cu suspendare sau cu executare.  

Ioan Becali, „record” de pedeapsă în acest dosar: opt ani cu executare  

Sentinţa a fost atacată cu recurs la Instanţa Supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 8 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. 

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. 

Este vorba despre transferurile jucătorilor: Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. 

image

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Trasferurilor”. Cosmin Contra, Nicolae Badea şi Sică Puşcoci vor fi aduşi de poliţie la următorul termen

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Cu această ocazie magistraţii au decis ca Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu să fie aduşi la următorul termen de poliţie.

Dosarul „Transferurilor”. De ce a decis Curtea Supremă rejudecarea dosarului

Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.

Sentinţa Curţii Supreme: „Dosarul Transferurilor” se rejudecă la instanţa care i-a condamnat la închisoare cu executare pe greii fotbalului românesc

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Adevărul Live: „Lotul evazioniştilor“ din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.

Reacţii din fotbal după ce s-a decis rejudecarea în „Dosarul Transferurilor“

Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.

Giovani Becali se disculpă: „Cum să fiu vinovat dacă semnătura mea nu apare nicăieri în acte?“

Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite