Dosarul „Referendumul”. DNA a cerut închisoare cu suspendare pentru cei doi soţi care au falsificat semnăturile de pe opt buletine de vot

Dosarul „Referendumul”. DNA a cerut închisoare cu suspendare pentru cei doi soţi care au falsificat semnăturile de pe opt buletine de vot

Dosarul „Referendumul” este judecat de magistraţii Curţii Supreme FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA) le-au cerut vineri magistraţilor Curţii Supreme să îi condamne pe soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ, doi dintre inculpaţii din dosarul „Referendumul”, la închisoare cu suspendare, după ce şi-au recunoscut faptele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul de şedinţă a cerut cerut vineri ca instanţa să constate că soţii Preduţ nu erau instruiţi din punct din punct de vedere legal şi că în mediul rural nu se cunoştea atât de bine practica de votare. Prin urmare, cei doi ar putea fi condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Avocaţii celor doi au precizat în faţa judecătorilor că faptele de care sunt acuzaţi soţii Preduţ nu sunt de impact. Potrivit apărătorilor, în urma bunei-credinţe de care au dat dovadă, colaborând cu anchetatorii încă de la începutul anchetei, cei doi inculpaţi ar putea fi achitaţi sau amendaţi.
 
Magistraţii Înaltei Curţi au rămas în pronunţare, urmând să dea o decizie pe 27 ianuarie.
 
Doi membri ai unei comisii dintr-o secţie de votare din Olt, soţ şi soţie, au transmis prin avocaţii lor că ar fi falsificat semnături pentru opt buletine de vot, ce apoi au fost introduse ilegal în urnă. Asta după ce judecătorii i-au întrebat pe toţi inculpaţii din dosar dacă doresc să fie judecaţi în procedură accelerată, însemnând că îşi recunosc vinovaţia şi că, potrivit legii, li se micşorează limitele pedepsei.
 
Dragnea nu ştie cine sunt soţii Preduţ
 
Preduţ Marian şi Preduţ Cristina, unul membru PC, celălalt membru PNL, au declarat în faţa instanţei că îşi recunosc vinovăţia.
 
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu ştie cine sunt soţii Preduţ. „Nici nu-i cunosc, nu ştiu despre cine e vorba, s-or fi sfătuit cu avocaţii, habar nu am. Nu este nicio legătură între mine şi ceilalţi oameni chemaţi. Cred că eu sunt programat pentru 14 februarie pentru declaraţii în instanţă. Nu am văzut nici în rechizitoriu nici în actul de urmărire penală probe concludente, dar procesul merge înainte şi voi spune ce am de spus în faţa instanţei", a declarat Dragnea după mărturia celor doi inculpaţi. 
 
Instanţa a respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.
 
Concret, instanţa s-a pronunţat pe o cerere făcută la termenul anterior de avocatul lui Liviu Dragnea, prin care solicita retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, întrucât procurorii nu i-au permis vicepremierului să studieze integral materialul de urmărire penală, astfel că nu a putut să ia la cunoştinţă toate probele şi să facă cereri în apărare.
 
Judecătorii şi-au motivat pe scurt decizia şi au arătat că nu pot să analizeze probe şi alte chestiuni ce ţin de fondul dosarului la acest moment, pentru că nu se află în etapa procedurală. Potrivit instanţei, chestiuni referitoare la modul de lucru al procurorului nu se rezolvă în cadrul unui proces penal, ci prin sesizări ulterioare, la alte organe competente.
 
Judecătorii au respins şi cererea formulată la termenul anterior de avocaţii mai multor inculpaţi din dosar, privind disjungerea şi declinarea cauzei nou formate la instanţe inferioare, pe motiv că acuzaţiile aduse lor nu au nicio legătură cu cele ale vicepremierului Liviu Dragnea.
 
Instanţa a arătat în motivarea respingerii acestei cereri că linia anchetei procurorilor DNA, aşa cum reiese din rechizitoriu, a fost legată de faptul că ar fi existat un scop comun al comiterii faptelor de către toţi inculpaţii, aspect care este dovedit prin probele de la dosar, care nu au putut fi analizate în profunzime până la acest moment procesual.
 
Dragnea, acuzat de trafic de influenţă
 
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.
 
Alte 100 de persoane, trimise în judecată
 
Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. 
 
Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
 
„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările