Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu: Ce s-a întâmplat la DNA a fost o „lovitură de forţă” FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu: Ce s-a întâmplat la DNA a fost o „lovitură de forţă” FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic.

„Schimbarea de la DNA  a arătat o intenţie ce a fost imediat confirmată şi în Parlament. USL nu concepe că justiţia trebuie să aibă prioritate. S-a dat un semnal când a fost schimbat Papici. Eu nu ştiu cine crede în etichetele adresate lui Papici”, a precizat Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni la postul B1TV.

Preşedintele a explicat că legea privind numirile în cadrul secţiilor din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este corectă şi aceasta presupune două mandate de câte trei ani. Iar, potrivit acestuia, procurorul Papici a executat executat două mandate.

„Şi propunerea iniţială a Codruţei Kovesi a fost să-i dea încă un mandat de trei ani, dar ca adjunct şef de secţie. Personal nu aş fi avut nimic împotrivă atâta timp cât este legal şi cât aceasta a fost opţiunea şefului instituţiei”, a mai precizat Băsescu.

Acesta a explicat că Papici a făcut două mandate, iar la propunerea iniţială a Laurei Codruţa Kovesi a mai făcut încă un mandat de trei ani ca adjunct. Potrivit acestuia, fost şef al Secţiei I Penale ar putea fi şef de serviciu, „ceea ce nu este foarte departe de şef de secţie”.

Şeful statului a explicat că procurorii numiţi acum la conducere sunt buni, au făcut şi lucruri extraordinare, recunoscute şi de rapoartele Comisiei Europene, însă au avut şi erori, „au avut câteva achitări răsunătoare”. 

„Nu putem spune că sunt nişte oameni fără eroare. Eroarea este posibilă, dar întotdeauna am susţinut instituţia fără să ezit ca la momentul la care am considerat că s-au produs erori să mă pronunţ public”, a adăugat preşedintele. 

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că s-a consultat cu premierul doar atunci când au fost momente de criză, mai exact atunci când Victor Ponta era ministru interimar al Justiţiei, iar de atunci acesta s-a conformat cu propunerile făcute de procurorul general.

Potrivit preşedintelui, ceea ce s-a produs la DNA a fost „o lovitură de forţă”.

„Greşeala care s-a produs la DNA a fost o lovitură de forţă, în care premierul a vrut să îşi impună nişte oameni. Lucru care a fost respins de sistem. Să nu credeţi că nu au fost reacţii în interiorul DNA-ului. A fost o reacţie de respingere datorită modului în care s-a făcut numirea asta”, a precizat Băsescu.

Procurorul Papici şi povestea dosarului „Referendumul”

Într-un interviu acordat revistei „Kamikaze”, procurorul Lucian Papici a explicat cum a preluat dosarul „Referendumul” şi care au fost „piedicile” pe care le-a întâmpinat în încercarea de a rezolva acest caz. În plus, procurorul a povestit şi felul în care s-au comportat procurorii care urmau să fie numiţi la conducerea DNA.

Reporter: Ziceaţi de dosarele dumneavoastră, de la ele vi s-a tras tot iureşul ăsta? O fi fost răzbunarea lui Dragnea?

Lucian Papici: Da, aparent, aşa a rezultat în spaţiul public. De altfel, mie mi s-a transmis ceva în sensul ăsta de către împricinat, într-un mod subliminal, onctuos, pe sub mustaţă. Aflase că urma să fiu chemat de Cazanciuc în biroul de la minister şi-mi zice: „Domnul Papici, ce părere aveţi de Robert?” (chiar aşa i-a spus lui Cazanciuc, ca să arate ce apropiaţi sunt). Eu, ca să fiu civilizat, dar şi ironic în acelaşi timp, îi răspund: „Da, e un om grozav”. La care Dragnea zice: „Să ştiţi că Robert e un om care chiar se ţine de cuvânt”. Ce a vrut să-mi transmită el în subtext? Că dacă o las moale, aş putea să obţin o altă funcţie. Or, eu nu pot să fac aşa ceva. 

„Daniel Morar m-a sunat să mă întorc din vacanţă”

Reporter: Poate nu aveţi nici imaginaţie prea bogată. Nu v-aţi putut închipui în altă funcţie mult, mult mai mare...

Lucian Papici: Nu, am o imaginaţie foarte bogată, problema e alta: imaginaţia mea a fost deja surprinsă de

 cum lucrează anumiţi politicieni. V-aş spune cum a pornit acest dosar, geneza lui, ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun. Eu eram în concediu în vara lui 2012 când Daniel Morar m-a sunat că trebuie să mă întorc neapărat din vacanţă căci sunt informaţii copleşitoare din partea serviciilor cum că se pregăteşte o fraudă de proporţii la referendum şi că va trebui să facem o investigaţie preliminară (...)

În acest dosar au fost angrenaţi, dacă nu mă înşel, şase procurori, adică jumătate din efectivele Secţiei I. Dintre aceştia, cel mai destoinic părea domnul procuror Gheorghe Bocşan, avea o viziune, părea foarte determinat. Încet-încet, ceilalţi procurori au renunţat să se implice şi a rămas doar colega Mariana Alexandru, adjuncta mea şi procurorul Bocşan. Şi procurorul Bocşan l-a pus pe Dragnea sub acuzare, a făcut învinuiri în dosar, ba chiar i-a zis lui Morar la un moment dat că oare n-ar trebui să-l ducă pe Dragnea la arestare preventivă!

Deci părea foarte determinat să-şi facă bine cercetarea. Peste ceva timp însă Morar mă cheamă şi-mi spune: „Vezi că Bocşan nu vrea să meargă mai departe, s-a întâmplat ceva ciudat cu el, dă înapoi”. Bocşan a condus foarte bine dosarul până la Dragnea, fraudele de la secţiile de votare sunt investigate de el. Dar lipsea clu-ul acestui dosar, cine i-a influenţat pe aceşti aranjori de la secţiile de votare, implicarea lui Dragnea.

La scurt timp, chiar Bocşan m-a anunţat că renunţă, pentru motive personale, pe care nu are sens să le discut aici. Să zicem că şi-a pierdut benzina pe parcurs. Eu cred că mai degrabă i-a găurit cineva rezervorul. Şi atunci m-a chemat Morar pe mine să preiau dosarul, în faza lui cea mai grea, respectiv formularea acuzării în sarcina lui Dragnea.

Reporter: Deci nu numai că eraţi şeful Secţiei I, unde se lucra acest dosar, dar aţi muncit efectiv la facerea lui, ca procuror. Vi s-a mai întâmplat asta pe parcursul perioadei de şefie la secţia I a DNA sau a fost Dragnea mai special şi vi l-a pasat Daniel Morar în sarcină directă?

Lucian Papici: A, da! În timp ce eram şeful Secţiei I am lucrat ca procuror de caz dosarul Cătălin Voicu şi reţeaua sa de la Înalta Curte. Pe acel dosar am lucrat împreună cu colega mea Mariana Alexandru. Mai am dosarul Vama Constanţa, cu Banias & CO (lucrat împreună cu acelaşi procuror Bocşan), dosarul primarului Poteraş şi altele. Eu nu am fost doar şef de secţie, adică doar am urmărit ce au lucrat colegii mei din subordine. Nu, eu am şi instrumentat personal dosare complexe.

„Un procuror-şef numit politic ne poate pune beţe în roate”

Reporter: Cât de important este un viitor şef al Secţiei I pentru procurorul Papici? Adică ce-ar putea să vă facă la o adică pentru a vă pune pe linie moartă?

Lucian Papici: Te poate marginaliza în cadrul secţiei, să nu mai primeşti decât dosare cu plevuşcă. Mie şi procurorilor care au avut dosare grele, un procuror-şef numit politic ne poate pune beţe în roate.

Reporter: O propuseseră pe doamna Bendeac la secţia I, care înţeleg că a instrumentat „Dosarul Antenelor”. Nu era bună, părea că e o procuroare curajoasă, de ce n-a acceptat-o Kovesi?

Lucian Papici: Doamna Bendeac are doar vreo doi ani de când este la DNA, nu are experienţă. „Dosarul Antenelor”, în care a fost repartizată de mine, l-a dus doar până la un punct: l-a arestat pe Alexandrescu. Mai departe s-a blocat. Am avut nenumărate discuţii cu ea, căci ancheta o ducea de la sine şi spre alte piste, din mecanica ei. Or, doamna Bendeac se blocase la Alexandrescu. Am hotărât de aceea să-l introduc pe domnul procuror Gheorghe Popovici, care l-a dus mai departe.

„Procurorii Bendeac şi Bocşan nu au informat-o pe Kovesi când s-au dus la discuţii cu Cazanciuc”

Reporter: Cum de a fost iniţial numită procuroarea Bendeac în fruntea Secţiei I?

Lucian Papici: A fost chemată de ministrul Cazanciuc, i s-a propus şi cred că a acceptat imediat funcţia, fără să o informeze pe doamna Kovesi. Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată în mandatul lui Morar, să nu-i spui şefului tău că te cheamă ministrul la o discuţie. Şi eu am fost chemat, şi Mariana Alexandru, şi Gheorghe Popovici. Noi toţi am anunţat-o pe Codruţa Kovesi. Procurorii Bendeac şi Bocşan nu au informat-o pe Kovesi când s-au dus la discuţii cu Cazanciuc.

Reporter: Ce coincidenţă, ambii procurori care s-au dus fuguţa la Cazanciuc s-au comportat la fel, au dus dosarele până la jumătate, până la numele grele vehiculate în ele, până la Voiculescu şi Dragnea...

Lucian Papici: Da, stranie coincidenţă.

Reporter: Aţi fost coleg de serviciu cu Ponta la Parchetul General. Cum vi s-a părut, avea stofă de doctor în drept?

Lucian Papici: Nu m-a impresionat cu absolut nimic Ponta în 2000, la Parchetul General. Era un procuror care nu sărea cu nimic în evidenţă. În şase ani cât a fost procuror acolo nu a arătat nimic şi acum vine să ne dea lecţii. Aş putea să dau şi eu lecţii despre prestaţia lui ca premier, dar eu am obligaţia de discreţie, de rezervă.

Lucian Papici, demis prin „fax” de procurorul general

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, pe 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat surse din cadrul Parchetului General.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Pe 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, pe 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 2 octombrie, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”.

Ministrul Justiţiei, schimbă propunerile în urma consultărilor cu Kovesi

În plus, pe 11 octombrie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora. În locul lor au fost propuşi Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, iar procurorul Mariana Alexandru a fost numită adjunct în cadrul unei alte secţii.

Totodată, ministrul Justiţiei a decis înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru.

Papici, procurorul care a finalizat ancheta din dosarul „Referendumul”

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cazanciuc a schimbat din nou conducerea la DNA. Cine sunt noii şefi propuşi pentru Secţia I Penală

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora. În locul lor au fost propuşi Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, iar procurorul Mariana Alexandru a fost numită adjunct în cadrul unei alte secţii.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: Nu a existat presiune politică în schimbarea procurorului Lucian Papici de la DNA

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu a existat niciun fel de presiune politică cu privire la schimbarea procurorului Lucian Papici de la conducerea secţiei I din DNA. Acesta arată că propunerea i-a aparţinut în exclusivitate şi că s-a bazat pe discuţia cu procurorii acestei secţii.

Codruţa Kovesi: Nu am nimic cu cei doi procurori care l-au înlocuit pe Papici. Schimbarea nu a fost corectă

Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata emisiunii „La vârf” de la TVR1, în cadrul căreia a discutat despre demiterea procurorului Lucian Papici de la Secţia I Penală a DNA. Kovesi a declarat că nu are nimic cu procurorul care l-a înlocuit pe Papici, dar că modalitatea în care acesta a fost schimbat nu a fost corectă.

CSM a hotărât să-i apere reputaţia procurorului Lucian Papici. Mark Gray: raportul MCV va aborda şi situaţia de la DNA

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost de acord că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile făcute de premier după ce s-a dispus demiterea magistratului de la DNA şi au hotărât să-i apere reputaţia. Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că următorul raport MCV, care va fi publicat la începutul anului viitor, va aborda şi situaţia de la DNA.

Dragnea: „Am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu se află la Codruţa Kovesi“

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la B1TV, că a aflat de la preşedintele Traian Băsescu că dosarul său, în care este acuzat de fraudarea referendumului din 29 iulie 2012, se află pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

FOTO Proteste în Capitală după demiterea procurorului Papici de la DNA: "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!"

Duminică după-amiază au avut loc, în Capitală, două proteste faţă de revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcţiile de şef, respectiv adjunct ai secţiei I Penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Iniţial, manifestanţii s-au întâlnit în faţa sediului DNA unde au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi a procurorului general Tiberiu Niţu.

Demiterea lui Papici de la DNA reaprinde războiul Băsescu - Ponta. Crin Antonescu intră şi el în luptă: „Ce a făcut premierul este inacceptabil”

Schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al secţiei I din cadrul DNA e la un pas de a genera ruptura definitivă dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Nici în USL apele nu sunt mai liniştite după ce Crin Antonescu a catalogat, vineri, ca inacceptabile declaraţiile premierului. De altfel, aseară Victor Ponta a dat explicaţii reprezentantantului Ambasadei SUA la Bucureşti despre situaţia de la DNA.

Ponta: „La DNA am vrut procurori care să nu stea pe telefon cu Cotroceniul“

Premierul Ponta susţine că şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul.  iar pe locul său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua

Iliescu: „Ponta trebuia să se abţină de la comentarii în cazul Papici“

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "trebuia să se abţină" de la comentarii privind justiţia, apreciind că primul-ministru a făcut o „imprudenţă“

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la emisiunea „Evenimentul Zilei“, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că este o imixtiune a politicului, ca urmare a anunţului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Dan Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea.

Procurorul Lucian Papici: Declaraţiile denigratoare făcute de Ponta îmi afectează reputaţia

În urma declaraţiilor făcute de Victor Ponta, Lucian Papici a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sprijinul pentru apărarea reputaţiei, precizând că afirmaţiile premierului sunt denigratoare. Mai mult, CSM a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea vine la doar şapte zile după ce fusese reconfirmat în funcţie de Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul, în care este anchetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite