VIDEO 25 de ani de la Revoluţie. Ce ni s-a ascuns

25 de ani de la Revoluţie. Ce ni s-a ascuns 

La un sfert de secol de la izbucnirea Revoluţiei, care a pus capăt regimului comunist în România, jurnalistul Ion M. Ioniţă, directorul INSCOP, Remus Ştefureac, sociologul Darie Cristea şi jurnalistul Grigore Cartianu au discutat despre evoluţia societăţii de-a lungul ultimilor 25 de ani şi despre modul în care a avut loc trecerea de la comunism la democraţie.

Remus Ştefureac: ”Aproape 80% dintre români nu ştiu ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Societatea românească a fost inundată de o serie de dezinformări, manipulări. Vorbim de o rană deschisă şi foarte adâncă a acestei naţiuni. Cum ne raportăm la faptul că acum 25 de ani au murit 1.116 oameni?”.

Grigore Cartianu: ”Cariera politică a lui Ion Iliescu s-a clădit pe momentul decembrie 1989. Atunci, oamenii au crezut că este salvatorul naţiunii”.

Ion M. Ioniţă: ”Societatea românească este schimbată. Mai sunt puţini nostalgici după comunism. Nu cred că mai există un curent politic care să valorizeze societatea comunistă. România a fost ultima care a dat jos comunismul. La noi părea că totul este îngheţat. La noi a început cu un stalinism pur, cu epurări, anihilarea elitelor în puşcării. Deschiderea URSS a fost percepută de staliniştii români ca pe un pericol”. 

Desprinderea de comunism, ireversibilă

Grigore Cartianu: ”Drumul spre comunism nu era deloc clar. Se vedea că se înaintează spre nicăieri. Regimul comunist nu putea fi schimbat doar prin voinţa maselor, fără o lovitură de stat. Românii şi-au dorit să schimbe regimul comunist, dar nu îndrăzneau să spere. Se gândeau că moare Ceauşescu, că vine Nicuşor Ceauşescu, care să destindă regimul”.

Remus Ştefureac: ”Sondajul ne arată că oamenii nu sunt lămuriţi ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Curentul pro-vest este clar. La unii vecini nu este aşa. În Ungaria, peste 70% dintre oameni se declară pentru întărirea relaţiilor cu Rusia”.

Reprimarea sângeroasă a revoltei de la Timişoara

La teleconferinţa din 17 decembrie 1989, Ceauşescu a dat ordin ca revolta de la Timişoara să fie reprimată fără milă. El a ordonat folosirea muniţiei de război. Tot atunci, dictatorul a dat ordin ca graniţele să fie închise, pentru a nu permite agenţilor străini, deghizaţi în turişti, să intre în ţară. 

Sondajul a relevat că românii nu sunt de acord cu executarea soţilor Ceauşescu, care nu ar fi avut parte de un proces corect.

Darie Cristea: ”A fost o intenţie criminală din partea lui Nicolae Ceauşescu. După 22 decembrie, după fuga lui Ceauşescu, au murit cei mai mulţi oameni”.

Grigore Cartianu: ”Securitatea era mai bine informată decât Armata despre ceea ce se întâmplă. Aşa se explică faptul că şeful Securităţii nu a ordonat deschiderea focului. A lăsat armata să tragă în populaţie”. 

Ion M. Ioniţă: ”Ion Iliescu a apărut ca noul lider al României. El a anunţat la Televiziunea Română că a luat puterea. Societatea românească de atunci nu putea să fie receptiv la Corneliu Coposu. Societatea nu era pregătită”. 
 

 

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările