Fiecare universitate îşi va stabili propriul calendar de admitere

Fiecare universitate îşi va
stabili propriul calendar de admitere

Candidaţii la studii superioare de licenţă vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialităţi, la una sau mai multe instituţii de învăţământ superior, însă vor putea fi înmatriculaţi la o specialitate în cadrul unei singure instituţii, unde vor depune actele în original.

La fel ca în anii precedenţi, fiecare universitate îşi va stabili propriile termene de depunere a actelor şi propria metodologie de admitere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, citat de IPN.
 
La calcularea mediei generale de concurs instituţiile de învăţământ superior pot utiliza mai multe criterii: notele de la examenele de bacalaureat, media generală a examenelor de bacalaureat, nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat, notele şi mediile din diplomele de studii profesionale sau notele obţinute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat, arată sursa citată.
 
Comunicatul mai precizează că fiecare universitate stabileşte taxe de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituţională, în funcţie de specialitate/universitate.
 
Pentru asigurarea dimensiunii sociale, 15% din locurile bugetare la studiile superioare de licenţă sunt acordate candidaţilor fără ocrotire părintească; cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, cu ambii părinţi cu grad de dizabilitate; candidaţilor ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl; militarii-participanţi la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; candidaţii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere; absolvenţi ai şcolilor din localităţile de est ale Republicii Moldova şi din mun. Bender etc. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: