Valeriu Munteanu: Dezideratul pentru prezidenţiale este debarcarea lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezideratul Mişcării politice Unirea pentru alegerile prezidenţiale care urmează este „debarcarea lui Igor Dodon de la Preşedinţia Republicii Moldova. Or, modelul pe care îl perpetuează şi îl diseminează el în societate este unul de sorginte moscovită”.

Despre aceasta anunţă Valeriu Munteanu, liderul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, formaţiune membră a Mişcării Unirea. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

„Avem suficiente dovezi să declarăm că domnia sa şi partidul domniei sale acţionează în numele Federaţiei Ruse şi nu în numele cetăţenilor Republicii Moldova. Iar însuşi modelul rusesc este unul falimentar din toate punctele de vedere – şi economic, şi social, şi educaţional. Noi, Mişcarea politică Unirea, spunem aceasta franc, deschis şi fără ocolişuri. Or, din păcate, în Republica Moldova, mai există partide, şi am văzut şi astăzi, care spun că sunt doar pe alocuri unionişti”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, Mişcarea militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar cei care sunt de aceeaşi părere trebuie să o spună deschis şi nu doar să jinduiască voturile unioniştilor pe jumătate şi cu slogane „Ne dorim apropierea de România”. „De aceea, în această campanie electorală, noi considerăm că trebuie să existe un candidat. Considerăm că este posibil ca pentru primul tur să existe un singur candidat unionist, care ar veni, inclusiv de pe platforma acestor alegeri, să vină şi să facă radiografierea acestui stat aproape mort, numit Republica Moldova. Şi care nu poate să ofere nimic cetăţenilor, ci doar anumitor elite care se perpetuează la guvernare”, notat politicianul.

Reprezentantul Mişcării Unirea a menţionat că, în momentul în care, la o anumită etapă a campaniei electorale, vor considera că este nevoie să intre în dialog cu alte partide cu viziuni pro-europene, sunt gata să facă acest lucru. „În acelaşi timp, ca să nu existe animozităţi, noi, Mişcarea politică Unirea, facem şi acum acest îndemn şi îl vom formaliza, ca să existe platforme de discuţii şi interacţiune până la campania electorală”, explică liderul USB.

Politicanul a declarat că dacă toate partidele unioniste şi pro-europene mărturisesc sincer dezideratul de debarcare a lui Igor Dodon de guvernare şi provocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru reconfigurarea Parlamentului, există suficiente instrumente pentru aceasta. „Dodon nu este într-o situaţie atât de bună. Noi considerăm că este într-o situaţie chiar mai proastă ca în 2016. Domnia sa înţelege acest lucru şi înţeleg şi consultanţii lui din Federaţia Rusă. Doar că poate nu o conştientizează anumite partide politice de pe dreaptă şi respectiv, nu o înţeleg cetăţenii. Dodon venea dintr-un fel de opoziţie în 2016 şi era puternic ajutat de partidul de guvernare de atunci, Partidul Democrat şi personal de Vladimir Plahotniuc. Toată lumea înţelege foarte clar că fără banii din Federaţia Rusă şi fără ajutorul administrativ al lui Plahotniuc, acesta nu ar fi reuşit să câştige alegerile din 2016. În 2020 este într-o situaţie mult mai proastă, doar dezbinarea noastră şi lupta crâncenă între noi va putea să-i asigure lui Igor Dodon câştigarea celui de-al doilea mandat”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Liderul USB a mai spus că este nevoie de comunicare între partide, dar şi cu cetăţenii. Potrivit lui, „Igor Dodon va trebui să vină să explice exact cum nu a făcut nimic în cei patru ani. Însă acesta va fi absolvit de a răspunde la întrebări, în cazul în care pe segmentul de dreapta politică vor exista lupte”, a spus el. Valeriu Munteanu a declarat că funcţia de preşedinte nu este doar una simbolică, ci dimpotrivă este una foarte importantă. Şi atunci când există probleme, şeful statului este cel care vine cu atitudine şi care deţine multe instrumente.

Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediţia a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite