Teo Cîrnaţ: Curtea Constituţională va anula decretul Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier

Teo Cîrnaţ: Curtea Constituţională va anula decretul Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier

Expertul în drept constituţional Teo Cîrnaţ se arată convins că Înalta Curte va anula decretul preşedintelui Maia Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier, în condiţiile în care exista un candidat propus de o majoritate parlamentară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Teo Cîrnaţ a afirmat, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că Maia Sandu nu avea dreptul să respingă candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de prim-ministru. Cîrnaţ a afirmat că Maia Sandu a încălcat jurământul şi Constituţia.

„Actorii politici pot contesta mâine decretul preşedintelui la Curtea Constituţională şi Curtea nu are mult de ales şi va declara acest decret neconstituţional. Dacă va fi aşa, atunci Parlamentul s-ar putea să înceapă procedura de suspendare a preşedintelui, inclusiv cu demararea procedurii de recovare a preşedintelui prin intermediul referendumului”, a afirmat Teo Cîrnaţ.

Teo Cîrnaţ consideră că există riscul ca să se ajungă la „o criză politico-constituţională” de durată, în care se va intra în incapacitate de a învesti în funcţie un Guvern în perioada de 3-5 luni.

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 
 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările