Slusari cere demisia lui Spînu: Va veni timpul când jocurile lui cu Gazprom le va examina Procuratura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Alexei Miller, după negocierile de la Moscova privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale.
Vicepremierul Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Alexei Miller, după negocierile de la Moscova privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale.

Fostul deputat Alexandru Slusari cere demisia ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce Moldova s-a pomenit într-o nouă criză a gazelor. Slusari consideră că Spînu va fi cercetat penal pentru modul în care a negociat cu Gazprom semnarea contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.

„Fac apel către toate persoanele-factori de decizie privind aceasta tranzacţie obscură de achitare a datoriilor faţă de Gazprom cu banii publici prin stăngerea datoriei Termoelectrica. Nu apelez la Andrei Spînu. Cu el m-am clarificat. Dânsul trebuie să fie cât mai urgent demis. Va veni timpul când jocurile lui cu Gazpromul va examina procuratura independentă. Mă adresez la doamna prim-ministră, domnul ministru finanţelor, şeful Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) şi administratorul SA Energocom. Anume semnăturile voastre vor fi imortalizate la toate documentele, legate de acest act juridic ruşinos. Semnatura lui Andrei Spănu nu va fi nicaieri, aşa cum nu a semnat nimic Plahotniuc vara-toamna 2014, când a fost culminarea devalizării sistemului bancar”, a scris Slusari pe Facebook.

Ex-deputatul a menţionat că proiectul modificării legii bugetului pentru 2021, semnat de premierul Gavriliţa şi nota informativă la el, semnată de ministrul Budeanschii, prevăd că se alocă pănă la 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social al SA Energocom în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului.

„Niciun cuvânt despre preluarea datoriilor altei companii faţă de Moldova Gaz! Acceptănd tranzacţia între Energocom, Termoelectrica şi Moldova Gaz, voi comiteţi acţiunile cu iz penal. Doamna prim-ministru şi şeful APP, care subordonează direct Guvernului, merg în continuare pe agravarea situaţiei, dacă APP, fiind unicul acţionar al SA Energocom, va accepta semnarea acestui contract de preluare a datoriilor Termoelectrica, care prevede utilizarea nerambursabilă a mijloacelor financiare bugetare contrar destinaţiei şi care posibil încalcă prevederile legii cu privire la ajutorul de stat şi nu are avizul Consiliului concurenţei. Totodată, juridic nici nu va exista garanţia că MoldovaGaz va indica în ordinul de plată către Gazprom că achită anume datoriile curente şi nu cele istorice”, a spus Slusari.

Slusari a avertizat noua guvernare: „Încă nu este târziu să vă opriţi, chiar dacă din 29 octombrie premeditat s-a pierdut timp. Analizaţi rapid varianta cu împrumutul subordonat pe scurt timp a acestor bani de la Energocom către Moldova Gaz cu gajarea activelor acestei companii şi indicarea directă că mijloacele împrumutate merg pentru achitarea datoriilor pentru lunile octombrie-noiembrie 2021. Mai examinaţi şi alte modalităţi de facilitare a creditării rapide a Moldova Gaz, dar fără pierderea banilor publici.”

Amintim că joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent, care prevede şi alocarea sumelor necesare pentru achitarea datoriei curente către concernul rus Gazprom. Pentru a nu admite sistarea livrării gazelor naturale, proiectul a fost examinat în regim de urgenţă, la demersul premierului Natalia Gavriliţa, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite