Sergiu Puşcuţa: În 2020, investiţiile în infrastructura drumurilor vor creşte cu 50%

Sergiu Puşcuţa: În 2020, investiţiile în infrastructura drumurilor vor creşte cu 50%

Dacă în 2019 suma investiţiilor în infrastructura drumurilor era de peste patru miliarde de lei, atunci pentru anul 2020 Guvernul Chicu planifică cheltuieli ce depăşesc şase miliarde de lei pentru construcţia şi reconstrucţia drumurilor. Potrivit ministrului Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, creşterea constituie circa 50%, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă în ansamblu componenta investiţiilor în buget constituie 9,1 miliarde de lei, din acestea 6 miliarde de lei este suma planificată pentru restabilirea, dezvoltarea, reconstrucţia infrastructurii drumurilor atât la nivel raional, cât şi la nivel local”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Din aceste 6 miliarde de lei planificate pentru infrastructura drumurilor, 2,7 miliarde vor veni din Fondul rutier. „Acestea sunt proiecte care vor fi finanţate din bugetul de stat (1,7 miliard) şi din bugetele locale (circa 1 miliard)”, a explicat ministrul finanţelor.

Sergiu Puşcuţa susţine că întreprinderile care se vor ocupa de construcţia şi reparaţia drumurilor vor trebui să respecte cele două criterii de bază – calitatea şi costul lucrărilor. De asemenea, vor fi introduse termene stricte în care trebuie efectuate toate lucrările, dar şi sancţiuni prin amenzi în cazul în care aceste lucrări nu vor fi finalizate în termenii şi la calitatea stabilită.

De asemenea, ministrul a menţionat că deficitul de bază din proiectul bugetului pentru 2020 care constituie 2,6 miliarde de lei este mai mic cu un miliard decât cel pentru anul 2019, care este de 3,6 miliarde. „Aceasta este o scădere foarte serioasă”, a concretizat ministrul. Potrivit lui, legea cu privire la finanţele publice prevede că deficitul de bază nu trebuie să depăşească 2,5% din Produsul Intern Brut. Deficitul de bază de 2,6 miliarde de lei planificat în bugetul pentru 2020 constituie 1,1% din PIB. Astfel, deficitul de bază este controlabil.

În ceea ce priveşte deficitul investiţional, ministrul spune că acesta a existat şi anterior, doar că într-un volum mai mic. „Reieşind din faptul că, probabil, pentru anul viitor ambiţiile Guvernului şi statului în general sunt mai mari, în special pentru a dezvolta economia Republicii Moldova, desigur au apărut discuţii cu privire la acest deficit investiţional”, a declarat şeful Ministerului de Finanţe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: