Proiectele bugetului şi politicii bugetar-fiscale 2021, votate în a doua lectură, la miez de noapte şi în condiţii de scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele bugetului şi politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 au fost votate în lectura a doua, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, cu 56 de voturi, aseară târziu. Tot în a doua lectură au fost votate şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, transmite IPN.

Documentele au fost votate fără dezbateri de către deputaţii Fracţiunii PSRM şi ai platformei „Pentru Moldova”. Mai mulţi deputaţi din fracţiunile de opoziţie s-au arătat indignaţi de faptul că nu au fost invitaţi la şedinţa care a început după ora 22:00, în timp ce proiectele de lege votate urmau să fie discutate în şedinţa de astăzi, 17 decembrie. Reprezentaţii Fracţiunii PSRM au declarat că s-a procedat în acest fel pentru a evita discuţiile interminabile pe marginea unor legi importante.

Deputaţii au aprobat veniturile bugetului de stat la nivelul de 41,415 miliarde de lei, în creştere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) faţă de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite şi taxe şi intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) faţă de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.

Soldul (deficitul) bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanţare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părţi în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietăţii publice de stat şi a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât şi surse externe.

Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021) conţine modificări a 43 de legi, având ca obiectiv ajustarea legislaţiei bugetar-fiscale şi vamale la evoluţia proceselor economice şi sociale ca urmare a situaţiei epidemiologice existente la nivel naţional şi internaţional şi în vederea consolidării capacităţilor instituţiilor statului la colectarea veniturilor bugetare şi eficientizării administrării fiscale şi vamale precum şi susţinerii mediului de afaceri în scopul dezvoltării economice sustenabile a ţării.

Proiectul prevede un ansamblu de măsuri şi instrumente elaborate şi promovate în vederea acumulării resurselor financiare la bugetul public naţional care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităţilor publice, precum şi constituie un instrument cu ajutorul căreia statul intervine în orientarea proceselor economice.

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, care a ajuns în sala de şedinţe, a declarat că deputaţii din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova” ar avea interese obscure şi din acest motiv vor să voteze în grabă principalele legi privind bugetele şi politicile bugetar-fiscale. „Trei grupări criminale fac aceste şedinţe la miez de noapte. Se votează cele mai importante legi privind politica bugetar-fiscală. Asistăm la ceva nemaipomenit, care nu a fost nici pe timpul lui Plahotniuc. Ce drept aveţi să faceţi ceea ce faceţi acum? Să votaţi la ora 23:00? Sunt câteva sute de amendamente, trebuie discutate. Ce se întâmplă? Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai repede”, a spus deputatul.

„Odată şi odată totul are un sfârşit, aşa cum a avut şi Partidul Democrat care de aceea a şi pierdut puterea. Astfel de momente o să aveţi şi voi şi o să regretaţi că nu aţi fost mai transparenţi, mai deschişi, să discutaţi inclusiv cu opoziţia parlamentară. Este ruşinos ceea ce se întâmplă astăzi”, s-a adresat deputaţilor din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova” liderul grupului parlamentar Andrian Candu

Deputatul PAS Radu Marian a menţionat că, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, care a avut loc deja noaptea, amendamentele propuse la Proiectele bugetului şi politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 au fost examinate în fugă, cu încălcarea Regulamentului care prevede efectuarea înregistrărilor audio şi video. „Totul s-a întâmplat foarte rapid, fără ca nimeni să înregistreze. Banii s-au împărţit pe criterii motive pur politice. În seara asta ţara se vinde pe bucăţi”, a spus deputatul PAS.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, a afirmat că şedinţa a fost organizată în acest mod pentru a evita prelungirea „ping-pong-ului politic”, care a avut loc în şedinţa de zi a Legislativului, pe marginea unor documente importante de care nu se poate lipsi ţara.

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a anunţat încheierea sesiunii ordinare, anunţând că în câteva zile va fi convocată o şedinţă extraordinară la care urmează să fie pusă în discuţie moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de 34 de deputaţi din opoziţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite