Mike Pompeo admite că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit de „oficiali ruşi de rang înalt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo consideră că nu trebuie exclusă implicarea Moscovei în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Pompeo admite că politicianul rus a fost otrăvit de către „oficiali ruşi de rang înalt”.

„Eu cred că oamenii din întreaga lume văd aceste fapte aşa cum sunt ele. Şi atunci când ei văd încercarea de a otrăvi un disident şi recunosc că există o mare probabilitate că asta vine din partea unor oficiali ruşi de rang înalt, cred că acest lucru e rău pentru poporul rus. Consider că oamenii văd asta şi că ei sunt de părere că asta nu e ceea cu ce trebuie să se ocupe statele care doresc să fie puternice şi care vor să fie jucători importanţi pe arena internaţională”, a declarat Mike Pompeo într-un interviu pentru jurnalistul Ben Shapiro.

Potrivit lui Pompeo, SUA i-au sugerat Rusiei că trebuie să-i identifice şi să-i pedepsească pe cei care se fac vinovaţi de otrăvirea lui Navalnîi.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok, şi-a revenit în totalitate după ce a fost scos din coma indusă.

Potrivit publicaţiilor menţionate, starea de sănătate a politicianului rus este mult mai bună decât erau aşteptările pentru o asemenea situaţie. Mai mult decât atât, Navalnîi a început a vorbi şi chiar şi-a amintit ultimele evenimente petrecute înainte ca să-şi piardă cunoştinţa.

Medicii germani susţin că Aleksei Navalnîi s-a refăcut în totalitate din punct de vedere psihologic şi în proporţie de 90% din punct de vedere fizic. De asemenea, medicii au precizat că Navalnîi a rămas în viaţă doar datorită faptului că avionul a aterizat de urgenţă în Omsk şi pentru că i-a fost administrată „Atropină” încă în Aeroport.

The Insider scrie că medicii germani au permis accesul vizitatorilor, însă pentru a ajunge la Navalnîi, aceştia trebuie să treacă printr-un filtru format din trei cordoane de forţe de securitate. Sursa citată precizează că a fost nevoie de a spori securitatea lui Navalnîi odată ce s-a constatat că politicianul îşi aminteşte totul, fapt ce îi pune viaţa în pericol.

Opozantului rus, în vârstă de 44 de ani, i s-a făcut rău la 20 august, la bordul unui avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova.

Spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, el a fost transferat la 22 august în Germania, unde autorităţile se declară sigure că a fost otrăvit.

Berlinul şi alte ţări occidentale arată cu degetul spre autorităţile ruse şi le cer să prezinte explicaţii. Moscova respinge că ar avea vreun rol în otrăvirea lui Navalnîi.

Această confruntare s-a amplificat duminică, după ce Germania a dat un ultimatum de câteva zile Moscovei pentru a clarifica „ceea ce s-a întâmplat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite