Maia Sandu s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi Frank-Walter Steinmeier
Maia Sandu şi Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere miercuri, 19 mai, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Berlin, la invitaţia omologului său.

„Am discutat despre situaţia politică din Republica Moldova şi despre miza alegerilor anticipate din luna iulie, care ne vor permite să readucem instituţiile statului în slujba oamenilor”, a spus Maia Sandu. 

Cei doi lideri au discutat şi despre relaţiile bilaterale cu Germania, despre atragerea investiţiilor germane în Moldova şi despre continuarea programelor de asistenţă, desfăşurate de Germania în ţara noastră. „Am reiterat determinarea Republicii Moldova de a avansa în parcursul european şi apreciem sprijinul Germaniei, una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene, pentru calea aleasă de noi.

După întrevederea oficială, Maia Sandu şi Frank-Walter Steinmeier au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au menţionat necesitatea consolidării relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Republica Federală Germania.

„Această vizită este o bună oportunitate de reconfirmare a importanţei pe care Republica Moldova o ataşează relaţiei cu Germania şi de relansare a acestei relaţii, în interes comun. În calitate de preşedinte, îmi doresc să consolidăm relaţiile economice dintre Germania şi Republica Moldova. Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai ţării noastre în Europa. Investiţiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie şi agricultură. Suntem pregătiţi pentru noi investiţii germane. Moldova dispune de personal calificat şi ar putea găzdui linii de producţie pentru dispozitive şi produse medicale destinate pieţei europene - o soluţie bună pentru producători, ce ar reduce costurile de producţie şi transport”, a declarat Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă.

Textul declaraţiei Preşedintelui Republicii Moldova îl găsiţi AICI.

La rândul său, preşedintele federal a menţionat că vizita Maiei Sandu, chiar în debutul mandatului ei de preşedinte, este un semnal al relaţiei strânse între Germania şi Republica Moldova. Frank-Walter Steinmeier a dat asigurări că ţara sa va susţine agenda reformatoare a Preşedintei Maia Sandu.

„Cursul reformator curajos pe care l-aţi ales şi pe care-l reprezentanţi evidenţiază faptul că relaţiile dintre Germania şi Republica Moldova pot deveni şi mai strânse în anii ce vor urma. Pledăm, la nivel bilateral, dar şi la nivel european, pentru sprijinul ţării dumneavoastră. Ne dorim prietenie şi parteneriat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În ultimele săptămâni am observat că multor actori politici din ţara dumneavoastră le lipseşte respectul faţă de Constituţie şi faţă de instituţiile constituţionale ale ţării. Sper că rezultatul alegerilor parlamentare să creeze claritate şi să netezească calea în acest sens. Avem multe de făcut. Doamna preşedinte ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat şi care se extinde asupra tuturor domeniilor - economie, politică, justiţie. Un program reformator pentru care declar respectul absolut. Noi vă sprijinim”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite