Guvernul de la Chişinău a anunţat că lucrează la achitarea datoriei faţă de Gazprom: E nevoie de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Soluţia propusă de Guvern pentru achitarea datoriei curente de către Moldovagaz faţă de Gazprom constă în încheierea unui contract de cesionare către Energocom a unei părţi din datoria Termoelectrica faţă de Moldovagaz. Este vorba despre suma de circa 1,4 miliarde de lei, necesară pentru plăţile curente către Gazprom, transmite IPN.

Energocom va achita această datorie cesionată, iar Moldovagaz va face plata către Gazprom. Guvernul are şi implementează respectiva soluţie încă de săptămâna trecută, doar că este nevoie de mai mult timp pentru procedurile legale, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, într-o conferinţă de presă.

Andrei Spînu a precizat că au fost făcute rectificări la bugetul pentru 2021. Conform dispoziţiei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, 1,7 miliarde de lei s-au alocat pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiţi pentru procurarea gazului în luna octombrie, în situaţia de urgenţă, iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru a susţine plăţile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie şi noiembrie, prin cesionarea către Energocom a unei părţi din datoria Termoelectrica către Moldovagaz.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului şi alocarea acestor sume, iar Parlament l-a votat în prima lectură. La următoarea şedinţă de Parlament, joi, acest proiect va fi votat în lectura a doua şi banii vor fi disponibili.

„Aceste acţiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriilor Termoelectrica către Moldovagaz, cât şi soluţionarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat. De asemenea, acest pas contribuie la reducerea datoriei malului drept, a Moldovagaz către Gazprom, conform angajamentului luat de autorităţi. Relaţia pe viitor dintre Energocom şi Termoelectrica va fi soluţionată în perioada următoare, ţinând cont că ambele sunt companii de stat. Pentru a rezolva situaţia, Guvernul are nevoie de puţin mai mult timp pentru procedurile legale”, a remarcat Andrei Spînu.

Vicepremierul a remarcat că modul de plată al consumului curent nu a fost parte a negocierilor noului contract, ci fac parte din prevederile păstrate din contractele precedente. Acesta a dat asigurări că Guvernul va face tot ce este necesar pentru a nu permite sistarea furnizării gazului.

Oficialul regretă că Gazprom a decis să notifice în aşa mod Moldovagaz şi spune că astăzi va trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom în care va informa oficial despre paşii pe care-i va lua Guvernul pentru redresarea situaţiei. Totodată, se va discuta cu Gazprom pentru a se asigura că nu se va sista gazul, aşa cum se spune în notificare.

Gazprom a trimis o notificare către Moldovagaz în care informează că va înceta furnizarea de gaze către Republica Moldova în 48 de ore dacă Chişinăul nu îşi achită datoriile curente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite