Dodon anunţă că „prietenii R. Moldova din Rusia” vor finanţa reparaţia muzeului „A. S. Puşkin” din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi fiul fostului procuror general al Federaţiei Ruse, Igor Chaika
Igor Dodon şi fiul fostului procuror general al Federaţiei Ruse, Igor Chaika

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federaţiei Ruse, a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparaţia Casei-muzeu „A. S. Puşkin” din Chişinău.

„Acum câteva săptămîni, la data de 27 ianuarie, am vizitat Muzeul „A. S. Puşkin” şi m-am familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită urgent lucrări de reparaţie capitală şi în primul rînd, reparaţia acoperişului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele susţine că „bugetul municipal şi cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Puşkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat”.

„M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanţa etapa iniţială – expertiza, proiectarea şi soluţionarea problemelor urgente de reparaţie. Au fost deja transferate circa 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare”, a mai spus Dodon.

Amintim că fratele mai mic al preşedintelui Republicii Moldova, Alexandru Dodon, este partener de afaceri cu Igor Ceaika. Alexandru Dodon a devenit acţionarul a 15% din pachetul de acţiuni de la Arhplay Development, companie ce activează în domeniul construcţiilor imobiliare, în care Igor Ceaika deţine 45% din pachetul de acţiuni.

Potrivit presei ruse, Alexandru Dodon ar urma să conducă departmentul de construcţii al companiei ruse. Igor Ceaika nu a oferit alte detalii despre tranzacţia în care lui Alexandru Dodon i-au revenit 15% din acţiunile companiei.

Igor Ceaika a fondat compania în anul 2017, alături de omul de afaceri rus Alexandr Ponamarev. De menţionat că Igor Ceaika este şi şeful comitetului economic moldo-rus.

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a publicat o investigaţie în care afirmă că fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, ar fi sponsorizat cu 70.000 de euro fundaţia de binefacere „Din Suflet”, care aparţine soţiei lui Igor Dodon, Galina Dodon.

Fondul Anticorupţie condus de opozantul rus Aleksei Navalnîi a publicat, în 2015, o investigaţie despre ilegalităţile comise de oficiali de rang înalt de la Moscova sau de apropiaţi ai acestora. Opozantul rus a denunţat interesele şi ilegalităţile procurorului general al Rusiei, Iurii Ceaika, şi ale fiilor acestuia, Artiom şi Igor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite