Deputat PAS: Obiectivul nostru imediat este obţinerea statutului de ţară candidat la UE

Deputat PAS: Obiectivul nostru imediat este obţinerea statutului de ţară candidat la UE

Comisia Europeană va oferi un raport asupra gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat candidat la aderare, la mijlocul lunii iunie. O spune directorul executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova merită o perspectivă fermă de eurointegrare prin obţinerea statutului de candidat, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şi reprezentanţii majorităţii parlamentare spun că autorităţile sunt determinate să reformeze şi să modernizeze Republica Moldova, astfel încât într-un viitor previzibil să devenim stat membru al Uniunii Europene. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, recunoaşte că statutul de stat candidat la aderare nu presupune integrarea imediată a Republicii Moldova, însă va reprezenta un mesaj ferm că suntem aşteptaţi în marea familie europeană. De asemenea, statutul de candidat la aderare ne va asigura fonduri europene suplimentare pentru modernizarea ţării. „Obiectivul imediat pe care trebuie să-l atingem este statutul de ţară candidat. Ulterior va veni o etapă cu reforme, pe alocuri, dureroase. E posibil să întâmpinăm şi rezistenţă. Nu spunem că într-un an vom fi membri ai UE, spunem că vom face tot ce depinde de noi ca să îndeplinim criteriile şi să lăsăm restul la latitudinea deciziilor politice a fiecărei ţări”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Reprezentanţii societăţii civile spun că Republica Moldova s-a apropiat de standardele Uniunii Europene prin implementarea prevederilor Acordului de Asociere, evoluţii considerabile fiind înregistrate, în special, pe domeniul economic. „Republica Moldova a transmis săptămâna trecută răspunsurile la cel de-al doilea chestionar. Comisia Europeană şi-a făcut propria evaluare. Către mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană va veni cu această opinie, ulterior decizia va aparţine Consiliului Uniunii Europene, statelor membre. Republica Moldova este stat european, noi încă nu îndeplinim toate criteriile de aderare, dar de 8 ani implementăm Acordul de Asociere, cel puţin, din punct de vedere economic integrarea se întâmplă”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza. Rezoluţia Parlamentului European prin care eurodeputaţii recomandă instituţiilor europene să ne ofere statut de candidat, este un mesaj politic şi nu poate influenţa deciziile ţărilor membre, spune Alexandru Slusari. „Această decizie a Parlamentului European este una politică şi are un caracter de recomandare. Într-adevăr, avem cel mai favorabil context geopolitic. Dar să nu ne grăbim cu aplauzele. E nevoie de multă muncă pe intern, iar totul mai depinde de situaţia internaţională şi în primul rând de rezultatele războiului ”, a spus ex-deputatul Alexandru Slusari. Ieri, preşedintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul de la Élysée,  Emmanuel Macron. În timpul discuţiilor, şeful statului a menţionat că Republica Moldova contează pe sprijinul Franţei pentru a primi statutul de candidat la aderare. „Acest gest va semnaliza societăţii noastre şi autorităţilor că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susţinute”, a spus Maia Sandu la Paris.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările