Cine este Dumitru Ţîra, candidat la funcţia de primar de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Ţîra candidează la funcţia de primar de Chişinău din partea Partidului Popular European din Moldova, regăsindu-se al optulea pe buletinul de vot. Dumitru Ţîra este absolvent al Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea Drept Internaţional, şi al Academiei de Studii Economice, specialitatea Bănci şi Burse de Valori. În anul 2008, a absolvit masteratul în Management şi Administrarea Afacerii din cadrul ASEM, transmite IPN.

De-a lungul carierei profesionale, Dumitru Ţîra a activat ca avocat al unei instituţii financiare, a fost lector universitar la ASEM, iar din noiembrie 2002 până în noiembrie 2009, a avut rangul diplomatic de consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. După ce, în noiembrie 2009-octombrie 2013, a ocupat postul de director general al Publika Media Group, în ianuarie 2014 a fondat grupul de presă Realitatea Media.

Începând din luna decembrie 2016 şi până în prezent, Dumitru Ţîra este membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. În luna iunie 2008, a primit medalia „Meritul Civic” pentru performanţele şi implementarea proceselor Uniunii Europene în Republica Moldova.

Conform CV-ului, candidatul PPEM la fotoliul de primar al capitalei vorbeşte excelent româna, rusa, engleza şi franceza.

Potrivit declaraţiei de venit, în anul 2018 Dumitru Ţîra a obţinut venituri de 58 de mii de lei pentru proiectele realizate la Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova şi alţi 74 de mii de lei de HB Media SRL, locul de muncă de bază. Alte servicii prestate în 2018 Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova i-au adus venituri de 22 de mii de lei. Candidatul PPEM locuieşte într-un apartament de 118, 4 m.p. proprietate personală şi conduce un autoturism Audi Q7 în valoare declarată de 842 de mii lei.

Declarând că va fi „un primar bun pentru oameni, un şef dur pentru birocraţi şi leneşi”, Dumitru Ţîra are câteva priorităţi pentru primele patru luni de mandat la Primărie. Candidatul PPEM vrea să efectueze un audit al cheltuielilor şi achiziţiilor efectuate de Primărie, iar acţiunile sale să ducă la deschiderea a minimum 57 de dosare penale pentru acţiunile de furt sau trucare de licitaţii ale foştilor angajaţi din structurile Primăriei.

De asemenea, îşi propune să creeze proceduri noi de gestionare a banilor municipali, cu grad de protecţie de 100% împotriva corupţiei, birocraţiei şi traficului de influenţă.

În programul său electoral, Dumitru Ţîra spune că îşi propune ca suburbiile să devină parte comună a Chişinăului. Candidatul PPEM declară în programul electoral că, după patru luni de activitate, va organiza un referendum, în care fiecare locuitor al capitalei va spune cum vrea să fie amenajate strada, sectorul şi oraşul Chişinău.

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informaţii despre venituri şi avere, precum şi experienţa profesională a pretendenţilor la şefia Capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite