Cinci partide din Moldova anunţă că susţin „unificarea curentului unionist” şi cheamă restul partidelor la un dialog în vederea înfiinţării unei mişcări unioniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democraţia Acasă, Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Uniunea Salvaţi Basarabia au semnat un document prin care anunţă că sprijină „unificarea curentului unionist” şi îndeamnă toate celelalte formaţiuni politice „să manifeste aceeaşi deschidere, în vederea înfiinţării unei miscări unioniste, a unui bloc politic ce va activa permanent, din momentul formării şi până la realizarea Unirii”.

„Odată cu consolidarea noastră, a partidelor politice, urmează să ne adresăm organizaţiilor civice unioniste, uniunilor de creaţie, mediului academic, personalităţilor din toate domeniile, autorităţilor locale, dar şi tuturor cetăţenilor, în vederea obţinerii implicării şi a susţinerii Domniilor lor, pentru a da un caracter de masă, naţional şi popular, mişcării noastre”, se arată în documentul semnat de cele cinci partide.

În document se mai spune că necesitatea consolidării unioniştilor vine ca urmare a accentuării „pericolului expansiunii influenţei Federaţiei Ruse în RM, prin metode, inclusiv hibride, de dezbinare şi segregare socială şi etnică, de acaparare a spaţiului mediatic, precum şi staţionarea ilegală a armatei de ocupaţie, preluarea de obiective strategice, încercările de federalizare etc”.

„Fiind conştienţi de faptul că singura noastră şansă a tuturor, indiferent de originea etnică a fiecăruia, la o viaţă sigură şi prosperă, este doar în cadrul NATO şi UE, prin revenirea în componenţa României”, afirmă semnatarii documentului.

Amintim că iniţiativa respectivă de consolidare a forţelor unioniste îi aparţine liderului PL, Dorin Chirtoacă. Propunerea acestuia însă nu a fost acceptată de toate partidele unioniste. De exemplu, Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de Octavian Ţîcu, a anunţat că nu va adera la mişcarea lui Dorin Chirtoacă, iar liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Ţurcanu, a anunţat că părăseşte formaţiunea, pentru că aceasta sprijină iniţiativa lui Chirtoacă, iar dânsul a decis că viziunile lui sunt mai aproape de cele ale PUN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite