Chiril Moţpan, despre hidroecentrala Novodnestrovsc: În cinci ani, râul Nistru ar putea să sece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Moţpan FOTO IPN
Chiril Moţpan FOTO IPN

Deputatul Platformei DA Chiril Moţpan susţine că în urma construcţiei hidrocentralei Novodnestrovsc pe râul Nistru ar putea surveni o catastrofă ecologică. Potrivit lui, în patru-cinci ani, râul Nistru ar putea seca. Parlamentarul a menţionat că va cere ca subiectul hidrocentralei de la Novodnestrovsc să fie inclus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate.

„După destrămarea URSS, hidrocentrala nu a mai fost dată în exploatare. În 2014, Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk (jumătate din baraj este a Republicii Moldova), fără să consulte partea moldovenească, 4 turbine pentru producerea energiei electrice. Urma să mai instaleze încă 3. Acest fapt pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova: pentru a proteja râul Nistru şi ecosistemul acestuia, este necesar ca hidrocentrala să permită curgerea unui anumit flux minim de apă. Însă, pentru funcţionarea turbinelor respective, fluxul de apă al râului este redus simţitor, fiind astăzi sub minimul necesar şi riscând o catastrofă ecologică. Riscăm inclusiv alimentarea cu apă potabilă atât a mun. Chişinău, cât şi a altor localităţi, inclusiv a or. Odessa, care se alimentează tot din fluviul Nistru”, a declarat Chiril Moţpan într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui, există şi probleme de ordin legal: jumătate din barajul hidrocentralei este amplasat pe teritoriul Republicii Moldova, iar demarcarea hotarului dintre Moldova şi Ucraina pe porţiunea Novodnestrovsk nu este stabilită nici până acum. (Lacul de acumulare al hidrocentralei, construit exclusiv din banii alocaţi de RSSM, este amplasat pe teritoriul Ucrainei, dar a fost destinat şi pentru irigarea pământului din raioanele de nord ale Republicii Moldova).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite