Blocul ACUM vrea mai multe secţii de vot peste hotarele R.Moldova: „Guvernul îşi bate iar joc de diasporă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

„Aparenţele înşală, iar cifra de 125 de secţii de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidenţialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secţii de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reuşit să voteze, ci în state şi localităţi unde sunt puţini cetăţeni moldoveni”, susţin reprezentanţii Blocului electoral ACUM, format din PAS şi PPDA.

Într-un comunicat de presă emis de ACUM, se spune că din cele 28 de secţii de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidenţiale, dar şi prin raportare la cifrele înregistării prealabile, regimul a deschis doar două. Este vorba de o secţie pentru Bruxelles (Belgia) şi una pentru Ravena (Italia).

„Cea mai gravă situaţie este în Italia – în loc de 12 secţii de votare necesare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru ”statistică”, or numărul cetăţenilor noştri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secţie de votare şi Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secţii de vot, unde numărul de cetăţeni este extrem de mare, este în următoarele oraşe: Parma, Padova (2 secţii), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secţii), Roma. În alte state situaţia se prezintă în felul următor:

  • Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidenţiale, trebuia deschisă o secţie de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de aşa ceva. Au deschis în Tralee.
  • SUA. Peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secţie de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajaţii Agenţiei Servicii Publice perfectează la greu paşapoarte.
  • Franţa. Trebuiau deschise 4 secţii noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges şi Montreuil. În loc de cele 4, au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.
  • Regatul Unit. Era nevoie de 2 secţii noi în Londra. Au deschis 2 secţii de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester şi Northampton.
  • România. Erau necesare 3 secţii noi – două în Bucureşti şi una în Iaşi. Nici pomină de aşa ceva. Au deschis în schimb o secţie în Sibiu.
  • Germania. Trebuiau deschise două secţii noi. Nu au deschis nici una.
  • Canada. Era necesară o secţie nouă în Montreal. Nu au deschis-o.
  • Federaţia Rusă. Trebuiau deschise 2 secţii noi la Moscova. Nu le-au deschis.

Prin urmare, asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră faţă de cetăţenii acestei ţări care locuiesc în afara ţării”.

Pentru desfăşurarea alegerilor din 24 februarie, peste hotarele R.Moldova vor fi deschise 125 de secţii de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În acelaşi timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secţie din străinătate vor fi distribuite 5.000 de buletine, şi nu 3.000 cum a fost până în prezent.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi-a exprimat „indignarea profundă faţă de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie, se arată într-un comunicat de presă emis de PSRM”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite