Cu cine se luptă statul pentru controlul asupra Băncii de Economii

Cu cine se luptă statul pentru controlul asupra Băncii de Economii

Banca de Economii este singura instituţie financiară cu capital majoritar de stat FOTO EDUARD BÂZGU

Patru firme din Moscova, toate cu activităţi din domeniul energetic sau specializate în servicii juridice şi de recuperare a datoriilor au preluat 18,5% din acţinile Băncii de Economii şi acum încearcă cu ajutorul justiţiei să-şi legalizeze achiziţia şi să participe la administrarea instituţiei financiare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Finanţelor anunţă că în perioada 22-23 martie 2012 au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), în urma cărora 18,54% acţiuni ale Banca de Economii (BEM), aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari.

Potrivit sursei, în urma executării ordonanţei, 18,54% din acţiunile BEM au fost transferate către alţi acţionari, cu reşedinţă în Federaţia Rusă (4,635% - către OOO „Energoremservis" (Moscova), 4,635% - către ZAO „Yurenergo EES" (Moscova), 4,635% - către OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania" (Moscova), 4,635% - către OOO „TopEnergoAudit" (Moscova).

Ministerul Finanţelor susţine că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, deoarece în vigoare este ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011, care se referă la blocarea acţiunilor deţinute de companiile Rietel Limited şi Lectom LTD.

„Drept rezultat, CNPF a impus o ordonanţă repetată de blocare a acţiunilor date. În acelaşi timp, Banca Naţională a Moldovei (BNM), respectând cadrul legal, a emis un aviz ce blochează dreptul de vot al noilor acţionari", se mai spune în comunicatul ministerului Finanţelor.

La 12 aprilie, la adunarea generală repetată a acţionarilor BEM au fost desemnaţi noii membri ai Consiliului de Administrare, în conformitate cu procedura stabilită şi legislaţia în vigoare. Noii membri ai Consiliului de Administrare sunt Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Veaceslav Mămăligă, Elena Matveeva, reprezentând statul şi Victor Berlinski, reprezentând acţionarii minoritari cu drept de vot.

Administraţia minsiterului Finanţelor susţine că Veaceslav Mămăligă şi Elena Matveeva au fost deja aprobaţi în calitate de administratori şi aceasta va asigura Băncii de Economii un consiliu funcţional.

Deşi, în viziunea acţionarilor majoritari, adunarea acţionarilor din 13 aprilie 2012 a fost una ilegală, reprezentantul statului s-a prezentat la aceasta, respingând toate punctele din agendă. Ministerul Finanţelor a sesizat instituţiile de drept, CNPF şi BNM pentru a se expune asupra legalităţii acestei adunări.

Autorităţile mai specifică că "statul, fiind reprezentat de Ministerul Finanţelor, deţine în continuare majoritatea de 56,13% de acţiuni, poziţia acestuia nefiind afectată în litigiile descrise mai sus. În acelaşi timp, performanţele managementului BEM, cât şi abilitatea Executivului de a gestiona eficient Banca, vor fi puse în discuţie la următoarea Adunare Anuală Ordinară a Acţionarilor din data de 30 aprilie 2012", se mai spune în comunicatul de la Finanţe.

De notat că datele culese din surse publice arată că între cele patru firme ce au preluat câte 4,635% de acţiuni la BEM figurează şi Yurenergo EES, una din cele mai importante companii ce prestează servicii juridice în sistemul energetic din Rusia.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările